Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0205
Teksturalne i fizikalno-kemijske karakteristike bijelih kozjih sireva u salamuri od smrznutog mlijeka i gruša. Primjena kvadratnog I - odstupanja
Nemanja V. Kljajevic
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Institute of Food Technology and Biochemistry, Nemanjina 6, 11081 Belgrade, Serbia
Zorana N. Miloradovic
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Institute of Food Technology and Biochemistry, Nemanjina 6, 11081 Belgrade, Serbia
Jelena B. Miocinovic
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Institute of Food Technology and Biochemistry, Nemanjina 6, 11081 Belgrade, Serbia
Snezana T. Jovanovic
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Institute of Food Technology and Biochemistry, Nemanjina 6, 11081 Belgrade, Serbia
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je istpitivanje utjecaja kratkotrajnog skladištenja smrznutog mlijeka i gruša na teksturalne i fizikalno-kemijske karakteristike kozjeg bijelog sira u salamuri. Sirovo mlijeko i gruš (u različitim fazama prešanja) smrznuti su i skladišteni sedam dana na temperaturi od -27 °C. Po odmrzavanju, svi eksperimentalni sirevi proizvedeni su prema standardnoj proceduri, identičnoj kao i za kontrolni sir, koji nije bio podvrgnut smrzavanju ni u jednoj fazi proizvodnje. Kvadratno I – odstupanje primijenjeno je pri rangiranju eksperimentalnih sireva prema sličnosti s kontrolnim sirom u smislu teksture i fizikalno-kemijskih karakteristika. Rezultati pokazuju da je sir od smrznutog mlijeka najsličniji kontrolnom siru prema svim ispitivanim parametrima teksture i fizikalno-kemijskih karakteristika.
Ključne riječi
tekstura; bijeli sir u salamuri; kozje mlijeko; smrznuto mlijeko; zamrznut gruš
Hrčak ID:
180153
URI
Datum izdavanja:
19.4.2017.
Posjeta: 2.673 *