Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0207

Profil masnih kiselina, broj somatskih stanica i mikrobiološka kvaliteta mlijeka dobivenog potpunom strojnom mužnjom i ručnim izmuzivanjem Chios ovaca

Basil Skapetas ; Alexander Technological Educational Institute, School of Agricultural Technology, Department of Agricultural Technologists, 57400 Thessaloniki, Greece
Vassileios Bampidis ; Alexander Technological Educational Institute, School of Agricultural Technology, Department of Agricultural Technologists, 57400 Thessaloniki, Greece
Vladimiros Christodoulou ; Agricultural Research Foundation (N.AG.RE.F.), Animal Research Institute, National, 58100 Giannitsa, Greece
Maria Kalaitzidou ; Alexander Technological Educational Institute, School of Agricultural Technology, Department of Agricultural Technologists, 57400 Thessaloniki, Greece


Puni tekst: engleski pdf 199 Kb

str. 146-154

preuzimanja: 974

citiraj


Sažetak

Ciljevi ovog rada bili su procijeniti učinak izmuzivanja mlijeka na sastav, profil masnih kiselina, broj somatskih stanica i mikrobiološku kvalitetu mlijeka ovaca Chios pasmine. U istraživanje je bilo uključeno ukupno četrdeset osam životinja (16 prve, 16 druge i 16 treće i kasnijih laktacija). Sve su životinje hranjene sa 1,06 kg/ovci/dan koncentrirane smjese i 0,9 kg/ovci/dan sijena lucerne. Ovce su mužene dva puta dnevno tijekom 10 tjedana u izmuzištu tipa «Casse» 1x24 s 12 muznih jedinica. Dobiveni podaci analizirani su ANOVA testom. Rezultati istraživanja pokazali su da je udjel masti ručno izmuženog mlijeka bio veći nego u mlijeku dobivenom cjelokupnom strojnom mužnjom, dok su udjeli proteina i laktoze bili na istim razinama. Unatoč višem udjelu masti u ručno izmuženom mlijeku, profil masnih kiselina u dvije frakcije bio je sličan. Samo su koncentracije eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokoheksanoične kiseline (DHA) utvrđene u većim količinama u ručno izmuženom mlijeku. Broj somatskih stanica bio je niži u cjelokupnoj strojnoj mužnji, a mikrobiološka kvaliteta bila je bolja u ručno izmuženom mlijeku. Faza laktacije značajno je utjecala na sve izmjerene varijable.

Ključne riječi

Chios ovce; profil masnih kiselina; frakcije mlijeka; sastav mlijeka

Hrčak ID:

180155

URI

https://hrcak.srce.hr/180155

Datum izdavanja:

19.4.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.591 *