Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Toksikologija hrane - od sudske medicine do politike struke: razvoj od reaktivne do poticajne metode djelovanja

Marcel Hofman


Puni tekst: engleski pdf 86 Kb

str. 123-130

preuzimanja: 2.293

citiraj


Sažetak

Od 19. stoljeća do današnjih dana toksikologija hrane razvijala se u nekoliko pravaca. Osobe koje raspolažu znanjima o analitičkim postupcima za određivanje toksičnih sastojaka u hrani dobivaju veliko značenje, čime je znatno umanjena mogućnost dodavanja nepoželjnih i nedeklariranih sastojaka u hranu. Većina artikala proizvodi se posebnim procesiranjem uz dodavanje brojnih ne-nutritivnih dodataka, koji imaju dozvolu uporabe. Mnogi "strani" spojevi ušli su u hranidbene lance iz onečišćenog okoliša ili pak za vrijeme prerade i distribucije. Nova saznanja dovode do znatno veće odgovornosti toksikologa pri određivanju zdravstvene ispravnosti hrane. Toksikologija hrane obuhvaća područje od sudske medicine do novih zakonskih propisa.

Ključne riječi

dioksini; dodaci hrani; genetički izmijenjeni organizmi; goveđa spongiformna encefalopatija; industrijski proizvedena hrana; krivotvorenje hrane; onečišćenje okoliša; poliklorirani bifenili; politika struke; prihvaćanje javnosti; procjena rizika; spojevi

Hrčak ID:

140

URI

https://hrcak.srce.hr/140

Datum izdavanja:

23.5.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.046 *