Izlaganje sa skupa
Toksikologija hrane - od sudske medicine do politike struke: razvoj od reaktivne do poticajne metode djelovanja
Marcel Hofman
Sažetak
Od 19. stoljeća do današnjih dana toksikologija hrane razvijala se u nekoliko pravaca. Osobe koje raspolažu znanjima o analitičkim postupcima za određivanje toksičnih sastojaka u hrani dobivaju veliko značenje, čime je znatno umanjena mogućnost dodavanja nepoželjnih i nedeklariranih sastojaka u hranu. Većina artikala proizvodi se posebnim procesiranjem uz dodavanje brojnih ne-nutritivnih dodataka, koji imaju dozvolu uporabe. Mnogi "strani" spojevi ušli su u hranidbene lance iz onečišćenog okoliša ili pak za vrijeme prerade i distribucije. Nova saznanja dovode do znatno veće odgovornosti toksikologa pri određivanju zdravstvene ispravnosti hrane. Toksikologija hrane obuhvaća područje od sudske medicine do novih zakonskih propisa.
Ključne riječi
dioksini; dodaci hrani; genetički izmijenjeni organizmi; goveđa spongiformna encefalopatija; industrijski proizvedena hrana; krivotvorenje hrane; onečišćenje okoliša; poliklorirani bifenili; politika struke; prihvaćanje javnosti; procjena rizika; spojevi
Hrčak ID:
140
URI
Datum izdavanja:
23.5.2005.
Posjeta: 4.046 *