Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda

Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Željka Cvrtila
Mirza Hadžiosmanović
Darko Majnarić
B. Kukuruzović


Puni tekst: hrvatski pdf 85 Kb

verzije

str. 17-22

preuzimanja: 5.080

citiraj


Sažetak

U ovom je radu utvrđivana mikrobiološka ispravnost ukupno 802 uzorka konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda s križevačkog tržišta, od 11 proizvođača s područja sjeverozapadne Hrvatske. Od ukupno 802 analizirana uzorka 147 (18,33%) nije zadovoljilo propisane norme mikrobiološke ispravnosti i to: 42,86% kozjeg mlijeka, 36,36% voćnog jogurta, 33,33% slatkog vrhnja, 31,51% kiselog vrhnja, 26,77% mekih (svježih) sireva, 20,51% konzumnog mlijeka, 20,00% sirnih namaza, 15,00% polutvrdih sireva, 2,63% maslaca, 1,72% topljenih sireva i 1,16% jogurta. Razlog mikrobiološke neispravnosti uzoraka je povećani broj enterobakterija, kvasaca i plijesni, povećani ukupni broj bakterija, te E. coli i Staphylococcus aureus. U pojedinim uzorcima izolirane su i bakterije Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes i Pseudomonas vrste.

Ključne riječi

mlijeko i mliječni proizvodi; mikrobiološka ispravnost

Hrčak ID:

1670

URI

https://hrcak.srce.hr/1670

Datum izdavanja:

16.1.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.938 *