Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

POTROŠAČKA PERSPEKTIVA: ULOVLJENE RIBE U ODNOSU NA UZGOJENE

Marina Tomić
Zoran Lucević
Tea Tomljanović
Daniel Matulić orcid id orcid.org/0000-0002-2724-8407


Puni tekst: engleski pdf 404 Kb

str. 41-50

preuzimanja: 228

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 404 Kb

str. 41-50

preuzimanja: 1.161

citiraj


Sažetak

Postoji ograničeno znanje odrednica potrošačkih sklonosti
prema ulovljenim (divljim) ribama iz otvorenih voda u
odnosu na uzgojene ribe iz ribogojilišta. Ovaj rad ima za
cilj istražiti utjecaj sociodemografske strukture, navika i
učestalosti potrošnje svježe ribe (kao što je uključenost u
kuhanje) na sklonosti potrošača prema ulovljenim u odnosu
na uzgojene ribe. Istraživanje je izvršeno na uzorku od 1151
hrvatskog potrošača ribe. Rezultati su pokazali da žene,
stariji potrošači, potrošači s višim prihodima i oni koji žive u
obalnom dijelu Hrvatske imaju veću preferenciju prema ribi
otvorenih voda i mogu prepoznati razlike u okusu ulovljene i
uzgojene ribe. Potrošači s većim navikama potrošnje svježe
ribe, koji često jedu ribu i više su uključeni u kuhanje, više vole
ulovljene ribe otvorenih voda. Ovi rezultati pružaju vrijedne
informacije za sektor akvakulture, posebno za planiranje
marketinške strategije promicanja uzgoja ribe.

Ključne riječi

svježa riba; hrvatski potrošači; riba otvorenih voda; riba iz uzgoja

Hrčak ID:

182644

URI

https://hrcak.srce.hr/182644

Datum izdavanja:

7.6.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.094 *