Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj lokaliteta uzorkovanja na grupni kemijski sastav bijeli bukovine (Fagus sylvatica L.)

Alan Antonović
Vladimir Jambreković
Stjepan Pervan
Josip Ištvanić
Maja Moro
Janja Zule


Puni tekst: hrvatski pdf 472 Kb

str. 119-125

preuzimanja: 1.112

citiraj


Sažetak

U radu je istraživan utjecaj lokaliteta uzorkovanja na grupni kemijski sastav bijeli bukovine (Fagus sylvatica L.) standardnim metodama izolacije glavnih kemijskih drvnih komponenata. Dosadašnja su istraživanja upućivala na zaključak da postoje različitosti u kemijskom sastavu uzoraka iste vrste drva s različitih lokaliteta
uzorkovanja na temelju fitocenoloških kriterija (tip tla i fitocenoza), što je u ovom radu i dokazano. Dobiveni rezultati, u usporedbi s dosadašnjim istraživanjima, pokazuju povećani sadržaj akcesornih tvari i lignina, smanjeni sadržaj drvnih polioza, dok je sadržaj pepela i celuloze ostao u istim granicama. Istraživanja su pokazala, usporedbom istih kemijskih komponenata svakog lokaliteta i njihovim odnosom, da se lokaliteti uzorkovanja međusobno
statistički značajno razlikuju po sadržaju akcesornih tvari i celuloze, dok se po sadržaju pepela, lignina i drvnih polioza neznatno razlikuju. Jednako su tako, na temelju fitocenoloških kriterija pojedinih lokaliteta uzorkovanja, rezultati istraživanja pokazali statističke značajne razlike samo u sadržaju akcesornih tvari.

Ključne riječi

grupni kemijski sastav; bukovina (Fagus sylvatica L.); bijel; lokalitet uzorkovanja; fitocenološki kriteriji

Hrčak ID:

17493

URI

https://hrcak.srce.hr/17493

Datum izdavanja:

5.11.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.986 *