Izvorni znanstveni članak
Koagulacija krvi i lipidi u serumu (Studija stanovništva)
R. Buzina
; Institut za fiziologiju Univerzuiteta u Napulju i Centralni higijenski zavod Zagreb
F. Fidanza
; Institut za fiziologiju Univerzuiteta u Napulju i Centralni higijenski zavod Zagreb
M. Mancini
; Institut za fiziologiju Univerzuiteta u Napulju i Centralni higijenski zavod Zagreb
E. Talarico
; Institut za fiziologiju Univerzuiteta u Napulju i Centralni higijenski zavod Zagreb
Sažetak
Dvije populacione grupe, koje se razlikuju po svojoj prehrani, a osobito po povećanoj potrošnji masnoća i smanjenom fizičkom aktivitetu, ispitivane su s obzirom na nivo krvnih lipida i na koagulabilitet krvi. Rezultati pokazuju, da prehrana, osobito povećana potrošnja animalnih masnoća, te smanjena psihička aktivnost utječu na povećanje nivoa krvnih lipida i bržeg koagulabiliteta krvi mjerenog kao vrijeme zgrušavanja i protrombinsko vrijeme. Ti rezultati potvrđuju već ranija zapažanja autora o povećanom koagulabilitetu krvi u populacionim grupama, koje se istovremeno razlikuju i u koncentraciji krvnih lipida i u učestalosti koronarnih bolesti.
Ključne riječi
Hrčak ID:
183828
URI
Datum izdavanja:
19.12.1957.
Posjeta: 1.217 *