Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Koagulacija krvi i lipidi u serumu (Studija stanovništva)

R. Buzina ; Institut za fiziologiju Univerzuiteta u Napulju i Centralni higijenski zavod Zagreb
F. Fidanza ; Institut za fiziologiju Univerzuiteta u Napulju i Centralni higijenski zavod Zagreb
M. Mancini ; Institut za fiziologiju Univerzuiteta u Napulju i Centralni higijenski zavod Zagreb
E. Talarico ; Institut za fiziologiju Univerzuiteta u Napulju i Centralni higijenski zavod Zagreb


Puni tekst: engleski pdf 6.359 Kb

str. 325-331

preuzimanja: 331

citiraj


Sažetak

Dvije populacione grupe, koje se razlikuju po svojoj prehrani, a osobito po povećanoj potrošnji masnoća i smanjenom fizičkom aktivitetu, ispitivane su s obzirom na nivo krvnih lipida i na koagulabilitet krvi. Rezultati pokazuju, da prehrana, osobito povećana potrošnja animalnih masnoća, te smanjena psihička aktivnost utječu na povećanje nivoa krvnih lipida i bržeg koagulabiliteta krvi mjerenog kao vrijeme zgrušavanja i protrombinsko vrijeme. Ti rezultati potvrđuju već ranija zapažanja autora o povećanom koagulabilitetu krvi u populacionim grupama, koje se istovremeno razlikuju i u koncentraciji krvnih lipida i u učestalosti koronarnih bolesti.

Ključne riječi

Hrčak ID:

183828

URI

https://hrcak.srce.hr/183828

Datum izdavanja:

19.12.1957.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.217 *