Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.20471/acc.2017.56.01.05

Rizični čimbenici povezani s nastankom crnih obojenja na zubima

Katica Prskalo ; Department of Endodontics and Restorative Dentistry, School of Dental Medicine, University of Zagreb, Zagreb
Eva Klarić Sever orcid id orcid.org/0000-0003-3447-5517 ; Department of Endodontics and Restorative Dentistry, School of Dental Medicine, University of Zagreb, Zagreb
Ivan Alerić ; School of Medicine, Josip Juraj Strossmayer University, Osijek; Zagreb University Hospital Centre
Tatjana Antonić Jelić ; Ruđer Bošković Institute
Ivona Žaja ; Žaja Private Dental Practice, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 129 Kb

page 28-35

downloads: 4.945

cite


Abstract

Svrha ovoga istraživanja bila je dokazati postoji li utjecaj konzumacije hrane, pića ili lijekova na nastanak i pojavnost crnihobojenja na zubima. Ukupno 500 pacijenata u dobi od 15-25 godina pregledano je i uključeno u ovu studiju. Od ukupnog broja, 60 pacijenata je odabrano i podijeljeno u dvije skupine od 30 pacijenata. Skupina 1. je uključivala pacijente s crnim obojenjima na vestibularnim/oralnim plohama zuba. Skupina 2. je uključivala pacijente bez crnih obojenja (kontrola). Podaci su prikupljeni korištenjem posebno pripremljenog upitnika. Atomska apsorpcijska spektroskopija je primijenjena za odre-đivanje elemenata koji uzrokuju i nalaze se u sastavu crnih obojenja zubi. Test rizika karijesa (CRT) korišten je za određivanje puferskog kapaciteta sline, dok je CRT test bakterija korišten za određivanje prisutnosti bakterija Streptococcus mutansi Lactobacillusspp. u slini. Statistički značajna razlika između skupina utvrđena je za kelj i ciklu (p<0,05), no ne i za ostalo povrće. Što se tiče konzumacije pića, pacijenti s crnim obojenjima na zubima su pili manje vina (p<0,05) u odnosu na pacijente bez obojenja. Nije zabilježena razlika u konzumaciji lijekova između pacijenata s crnim obojenjima i bez njih. Pacijenti s obojenjima su bili stariji, pušili su i imali su niži pH sline te nižu razinu bakterije Streptococcus mutansnego oni bez obojenja (p<0,05). U diskoloriranim uzorcima pronađeni su tragovi kalcija, magnezija, željeza, bakra i cinka. Na nastanak obojenja zuba utječe niz čimbenika, među kojima se prehrana i slina smatraju jednim od važnijih. Ovo istraživanje je pokazalo da pacijenti s crnim obojenjima na zubima konzumiraju više cikle, dok pacijenti bez obojenja konzumiraju više kelja i crnog vina.

Keywords

Zubi; Crna obojenja; Prehrana; Slina

Hrčak ID:

184260

URI

https://hrcak.srce.hr/184260

Publication date:

1.3.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 6.919 *