Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17559/TV-20160615204011

Predviđanje potražnje: usporedba između Holt-Winters modela, analize trenda i modela dekompozicije

Güzin Tirkeş orcid id orcid.org/0000-0003-0884-4876 ; Atılım University, Faculty of Engineering, Dept. of Computer Engineering, Kızılcaşar Mahallesi, 06830 Gölbaşı/Ankara, Turkey
Cenk Güray ; Yıldırım Beyazıt University, Güvenevler Mahallesi, Cinnah Cd. No. 16, 06690 Çankaya/Ankara, Turkey
Neş’e Çelebi ; Atılım University, Faculty of Engineering, Dept. of Industrial Engineering, 06836 İncek/Ankara, Turkey


Puni tekst: hrvatski pdf 521 Kb

str. 503-509

preuzimanja: 10.382

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 521 Kb

str. 503-509

preuzimanja: 355

citiraj


Sažetak

U industriji proizvodnje hrane, predviđanje vremena potražnje je bitno u planiranju proizvodnje kako bi se na vrijeme zadovoljile potrebe kupaca. U literaturi se koristi nekoliko statističkih modela za planiranje potražnje u industriji hrane i pića, a izbor najpogodnijeg modela od osnovnog je značaja. U tom kontekstu cilj je ovoga rada usporedba primjenljivosti modela analize trenda, dekompozicije i Holt-Winters (HW) modela za predviđanje vremenskih serija u potražnji đema i voćnih sokova. Obrađeni su podaci jednog privatnog poduzeća od siječnja 2013 do prosinca 2014. Uspješnost se odredila metričkom analizom Mean Absolute Percentage Error (MAPE) (srednji apsolutni postotak greške). U ovom su radu najbolji rezultati u planiranju potražnje postignuti modelima Holt-Winters i dekompozicije.

Ključne riječi

dekompozicija, industrija hrane, Holt-Winters, predviđanje potražnje, vremenska serija

Hrčak ID:

186094

URI

https://hrcak.srce.hr/186094

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 11.471 *