Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31298/sl.141.7-8.2

Genetska karakterizacija europske crne topole (Populus nigra L.) u Bosni i Hercegovini

Dalibor Ballian orcid id orcid.org/0000-0002-0090-6617 ; Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina / Gozdarski inštitut Slovenije, Ljubljana, Slovenia
Ute Tröber ; Staaetsbetrieb, Pirna OT Graupa, Deutschland


Puni tekst: hrvatski pdf 1.173 Kb

str. 351-361

preuzimanja: 574

citiraj


Sažetak

Europska crna topola (Populus nigra L.) u Europi predstavlja jednu od ekološki najznačajnijih vrsta šumskog drveća ritskih šuma, a u nekim zemljama ona je i od gospodarskog značenja. U Bosni i Hercegovini, uz europsku crnu topolu raste i dlakava crna topola (Populus nigra subsp.caudina). Ovoj vrsti nije se u prošlosti poklanjao značajan interes, dok se danas intenzivno radi na njezinom očuvanju i revitalizaciji prirodnih sastojina, iako ima zemalja gdje je i dalje marginalizirana.
U Bosni i Hercegovini postoji dobar potencijal za osnivanje topolovih šuma, a prema posljednjoj inventuri raspolaže se s površinom od oko 40 000 ha gdje mogu rasti topole, u malim čistim sastojinama ili većinom u mješovitim sastojinama s vrbom i drugim hidrofilnim vrstama drveća.
Za molekularnu analizu koristili smo deset mikrosatelitskih početnica, odnosno analizirali smo deset genskih lokusa, s ukupno 422 alela u svim istraživanim populacijama, a sadržavali su 17 specifičnih alela.
Broj alela po genskim lokusima za istraživane populacije kretao se od 1 do 17. Stvarna i teorijska heterozigotnost bila je najniža u populaciji Neretva, dok je najveća vrijednost bila u populaciji gornjeg toka Bosne. Fiksacijski indeks u svim populacijama bio je pozitivan i blizu nule, što ukazuje na dobru stabilnost istraživanih populacija, osim kod populacije Neretva, gdje su više vrijednosti upućivale na prisutnost inbridinga. Najveću genetsku diferencijaciju uz odsutnost protoka gena također pokazuje populacija Neretve, za razliku od ostalih istraživanih populacija.

Dobiveni rezultati omogućuju preporuku potrebnih mjera za očuvanje genetskih izvora, te obnovu i uporabu klonskog šumskog reprodukcijskog materijala crnih topola u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Europska crna topola, <i>Populus nigra</i> subsp. <i>caudina</i>, genetska varijabilnost, Bosna i Hercegovina

Hrčak ID:

186365

URI

https://hrcak.srce.hr/186365

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.311 *