Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1947
Ekološka poljoprivreda kao pretpostavka razvoja ekoagroturizma na otocima - studija slučaja otoka Korčula
Anđelko VRSALJKO
orcid.org/0000-0002-7141-8928
; University of Zadar, Department of Tourism and Communication Science, Franjo Tuđman 24i, 23 000 Zadar, Croatia
Alka TURALIJA
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Kralja Petra Svačića 1d, 31 000 Osijek, Croatia
Ivo GRGIĆ
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department for Agricultural Economics and Rural Development, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Magdalena ZRAKIĆ
; University of Zagreb,Faculty of Agriculture, Department for Agricultural Economics and Rural Development, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj rada je utvrditi mogućnost razvoja ekoagroturizma na otoku Korčuli. Zbog sve veće diversifikacije unutar poljoprivredne djelatnosti i turizma, kombinacija ekološke poljoprivrede i ekoturizma daje jedan novi proizvod – „ekoagroturizam“ koji je sve više prepoznat u svjetskom turizmu. Ekoagroturizam na najvišem stupnju objedinjuje
održivost obiju djelatnosti. Osim navedenog potpomaže i zaštitu raznolikosti ekosustava, očuvanje prirodnog krajobraza, potiče bioraznolikost, zaštitu ruralne arhitekture, čuva kulturne sadržaje, potiče promociju i prodaju ekoloških proizvoda kao i sinergiju gospodarstva s okolišem, te rastom i razvojem lokalnog turizma.
Ekoagroturizam je i prilika za zapošljavanje domicilnog stanovništva posebno mladih. Ovo je posebice naglašeno u područjima s otežanim uvjetima gospodarenja kao što su otoci. Rezultati istraživanja pokazali su da vlasnici agroturističkih gospodarstava posjeduju ekološku osviještenost o važnosti očuvanja prirode, autentičnosti i
izvornosti proizvoda kroz ekološku poljoprivrednu proizvodnju, što spojeno s tradicijom i kulturom otočja stvara snažnu interakciju objedinjenu u ekoagroturizmu. Također, otok Korčula ima temeljne pretpostavke za razvoj agroturizma, posebice ekoagroturizma kao što su: povoljni klimatski i geografski uvjeti, privlačni krajobrazi, specifična flora i fauna, tradicija poljoprivredne proizvodnje, dostupnost „zdravije“ i kvalitetnije hrane, ali i bogatstvo kulturnih dobara, tradicijski način života, razne manifestacije, dijalekti, folklor te gastronomija.
Ključne riječi
agroturizam; ekoagroturizam; ekološka poljoprivreda; otok Korčula
Hrčak ID:
186478
URI
Datum izdavanja:
13.9.2017.
Posjeta: 1.718 *