Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1947

Ekološka poljoprivreda kao pretpostavka razvoja ekoagroturizma na otocima - studija slučaja otoka Korčula

Anđelko VRSALJKO orcid id orcid.org/0000-0002-7141-8928 ; University of Zadar, Department of Tourism and Communication Science, Franjo Tuđman 24i, 23 000 Zadar, Croatia
Alka TURALIJA ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Kralja Petra Svačića 1d, 31 000 Osijek, Croatia
Ivo GRGIĆ ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department for Agricultural Economics and Rural Development, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Magdalena ZRAKIĆ ; University of Zagreb,Faculty of Agriculture, Department for Agricultural Economics and Rural Development, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 642 Kb

str. 733-748

preuzimanja: 496

citiraj


Sažetak

Cilj rada je utvrditi mogućnost razvoja ekoagroturizma na otoku Korčuli. Zbog sve veće diversifikacije unutar poljoprivredne djelatnosti i turizma, kombinacija ekološke poljoprivrede i ekoturizma daje jedan novi proizvod – „ekoagroturizam“ koji je sve više prepoznat u svjetskom turizmu. Ekoagroturizam na najvišem stupnju objedinjuje
održivost obiju djelatnosti. Osim navedenog potpomaže i zaštitu raznolikosti ekosustava, očuvanje prirodnog krajobraza, potiče bioraznolikost, zaštitu ruralne arhitekture, čuva kulturne sadržaje, potiče promociju i prodaju ekoloških proizvoda kao i sinergiju gospodarstva s okolišem, te rastom i razvojem lokalnog turizma.
Ekoagroturizam je i prilika za zapošljavanje domicilnog stanovništva posebno mladih. Ovo je posebice naglašeno u područjima s otežanim uvjetima gospodarenja kao što su otoci. Rezultati istraživanja pokazali su da vlasnici agroturističkih gospodarstava posjeduju ekološku osviještenost o važnosti očuvanja prirode, autentičnosti i
izvornosti proizvoda kroz ekološku poljoprivrednu proizvodnju, što spojeno s tradicijom i kulturom otočja stvara snažnu interakciju objedinjenu u ekoagroturizmu. Također, otok Korčula ima temeljne pretpostavke za razvoj agroturizma, posebice ekoagroturizma kao što su: povoljni klimatski i geografski uvjeti, privlačni krajobrazi, specifična flora i fauna, tradicija poljoprivredne proizvodnje, dostupnost „zdravije“ i kvalitetnije hrane, ali i bogatstvo kulturnih dobara, tradicijski način života, razne manifestacije, dijalekti, folklor te gastronomija.

Ključne riječi

agroturizam; ekoagroturizam; ekološka poljoprivreda; otok Korčula

Hrčak ID:

186478

URI

https://hrcak.srce.hr/186478

Datum izdavanja:

13.9.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.718 *