Pregledni rad
https://doi.org/10.1515/aiht-2017-68-2979
Mehanizmi toksičnosti ionskih kapljevina
Marina Cvjetko Bubalo
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Kristina Radošević
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ivana Radojčić Redovniković
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Igor Slivac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Višnja Gaurina Srček
orcid.org/0000-0001-6591-3810
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
U protekla tri desetljeća sve više raste svijest ljudi o potrebi zaštite okoliša, pa se velika pozornost pridaje tzv. zelenim i održivim tehnologijama. Stoga se u akademskim sredinama, a i u široj zajednici, intenzivno istražuju nove kemikalije te sigurniji i energetski učinkovitiji procesi koji se zasnivaju na prihvatljivom kompromisu između ekonomskih, socijalnih i ekoloških zahtjeva. Ionske se kapljevine zbog neznatne hlapljivosti i stabilnosti smatraju potencijalnom zelenom zamjenom za tradicionalna i škodljiva organska otapala. Kako bi se potvrdio zeleni karakter ionskih kapljevina, posljednjih godina provode se različita istraživanja njihova učinka na okoliš. Do sada objavljeni podaci upućuju na to da bi ova skupina spojeva, zbog relativno visoke toksičnosti i slabe biorazgradljivosti, ipak mogla imati izrazito negativan utjecaj na okoliš. U ovom radu prikazana su dosadašnja saznanja o toksičnosti ionskih kapljevina, s naglaskom na mehanizme kojima ova skupina spojeva uzrokuje promjene u morfologiji i fiziologiji organizama koji se nalaze na različitim organizacijskim razinama ekosustava.
Ključne riječi
okoliš; test-sustavi; zelena otapala
Hrčak ID:
186548
URI
Datum izdavanja:
20.9.2017.
Posjeta: 1.918 *