Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drind.2017.1720

Učinci industrijske toplinske obrade iroko drva na neka njegova fizička i mehanička svojstva

Bilgin Icel ; Odjela za inženjerstvo industrije na bazi šuma, Šumarski fakultet, Sveučilište Suleyman Demirel, Isparta, Turska
Abdullah Beram ; Odjela za inženjerstvo industrije na bazi šuma, Šumarski fakultet, Sveučilište Suleyman Demirel, Isparta, Turska


Puni tekst: engleski pdf 337 Kb

str. 229-2369

preuzimanja: 1.018

citiraj


Sažetak

Cilj provedenog istraživanja bio je utvrditi utjecaj industrijske toplinske obrade (ThermoWood) na neka važna svojstva iroko drva (Chlorophora excelsa) (gustoću, učinak smanjenja bubrenja – ASE, električnu otpornost, čvrstoću, tvrdoću i boju). Uzorci su bili podvrgnuti toplinskoj obradi pri 190 °C u trajanju 120 minuta tijekom glavnog razdoblja toplinske obrade (ukupno vrijeme procesa bilo je 60 sati). Rezultati su pokazali da primijenjeni proces toplinske obrade uzrokuje smanjenje gustoće od 4,6 %. Dimenzijska stabilnost drva znatno je poboljšana, uz smanjenje bubrenja od 13,2 %. Nakon toplinske obrade drvo je postalo tamno. Toplinska je obrada prouzročila značajno (p<0,05) smanjenje (od 3,35 do 25 %) svih ispitivanih mehaničkih svojstava pri specifičnoj razini sadržaja vode (12 %). Međutim, mehanička svojstva drva usko su povezana sa sadržajem vode u njemu, a toplinski obrađeno drvo manje je higroskopno od neobrađenoga. Nakon dugoročne aklimatizacije većina toplinski obrađenih uzoraka imala je gotovo upola manju vrijednost ravnotežnog sadržaja vode od kontrolnih uzoraka. Premda su toplinski obrađeni uzorci imali niži sadržaj vode i veću električnu otpornost pri jednakom vremenu potapanja, dobiveni su podatci jasno pokazali da toplinski obrađeni uzorci imaju nešto nižu električnu otpornost pri jednakom sadržaju vode nego kontrolni.

Ključne riječi

industrijska toplinska obrada; iroko drvo, fizička i mehanička svojstva, ThermoWood

Hrčak ID:

187041

URI

https://hrcak.srce.hr/187041

Datum izdavanja:

2.10.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.699 *