Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31297/hkju.17.3.2

Suvremeni pristupi i modeli zapošljavanja društvenih manjina u javnoj upravi

Tijana Vukojičić Tomić orcid id orcid.org/0000-0002-1791-7291 ; Pravni fakultet u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 147 Kb

preuzimanja: 935

citiraj


Sažetak

Zapošljavanje društvenih manjina u javnoj upravi predstavlja poseban pristup odabira i zapošljavanja javnih službenika, koji se sve više proučava. Naime, promjene u socio-demografskoj strukturi stanovništva i sve intenzivnije usložnjavanje suvremenih društava dovode do razvoja politika i čitavog niza mjera koje, strukturom ljudskih potencijala u javnoj upravi, nastoje odraziti složenost društvene okoline. Pored toga,
posebni oblici zapošljavanja društvenih manjina razvijaju se u okviru međunarodnog antidiskriminacijskog prava još od sredine 1960-ih. Budući da u dostupnoj literaturi ne postoje ujednačena definicija, klasifikacija i nazivlje kojima bi bili obuhvaćeni svi aspekti takvog oblika zapošljavanja, u radu se razmatra mogućnost integracije praktičnih pristupa. Polazeći od dvaju temeljnih pristupa zapošljavanja društvenih manjina, afirmativnog pristupa i pristupa upravljanja različitošću, analiziraju se različiti modeli zapošljavanja u odabranim državama.
Na temelju provedene analize, iznosi se prijedlog klasifikacije posebnih mjera zapošljavanja društvenih manjina u javnoj upravi na afirmativne metode i integrativne metode.

Ključne riječi

javna uprava, društvene manjine; zapošljavanje društvenih manjina; afirmativni pristup; upravljanje različitošću

Hrčak ID:

187192

URI

https://hrcak.srce.hr/187192

Datum izdavanja:

4.9.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.225 *