Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PROMJENE U KEMIJSKOM SASTAVU I SENZORNIM SVOJSTVIMA VINA VUGAVA DOZRIJEVANOG U BARIK BAČVICAMA OD HRVATSKE HRASTOVINE

Stanka HERJAVEC
Ana JEROMEL
Sandi ORLIC
Bernard KOZINA


Puni tekst: engleski pdf 461 Kb

str. 195-204

preuzimanja: 742

citiraj


Sažetak

Moštovi od grožđa Vugave fermentirali su u srednje paljenim hrvatskim barik bačvicama od hrasta kitnjaka i hrasta lužnjaka. Kemijska analiza hlapivih spojeva provedena je odmah po završetku alkoholne fermentacije te nakon 12 mjeseci dozrijevanja. Vrsta hrastovog drveta korištena u istraživanju značajno je utjecala na aromastski sastav vina Vugava. Posebice je uočena razlika u koncentracijama cis i trans hrastovog laktona, guajakola, eugenola i furfurala. Tijekom perioda starenja vina došlo je do promjena u sastavu većine hlapivih komponenti posebice furfurala, 5-
metilfurfurala te hrastovih laktona. Dobiveni rezultati istraživanja ukazuju na pozitivan utjecaj hrvatske hrastovine na kakvoću vina Vugave.

Ključne riječi

Vugava; hrvatski barik; hlapive komponente

Hrčak ID:

17815

URI

https://hrcak.srce.hr/17815

Datum izdavanja:

24.11.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.801 *