Izvorni znanstveni članak
PROMJENE U KEMIJSKOM SASTAVU I SENZORNIM SVOJSTVIMA VINA VUGAVA DOZRIJEVANOG U BARIK BAČVICAMA OD HRVATSKE HRASTOVINE
Stanka HERJAVEC
Ana JEROMEL
Sandi ORLIC
Bernard KOZINA
Sažetak
Moštovi od grožđa Vugave fermentirali su u srednje paljenim hrvatskim barik bačvicama od hrasta kitnjaka i hrasta lužnjaka. Kemijska analiza hlapivih spojeva provedena je odmah po završetku alkoholne fermentacije te nakon 12 mjeseci dozrijevanja. Vrsta hrastovog drveta korištena u istraživanju značajno je utjecala na aromastski sastav vina Vugava. Posebice je uočena razlika u koncentracijama cis i trans hrastovog laktona, guajakola, eugenola i furfurala. Tijekom perioda starenja vina došlo je do promjena u sastavu većine hlapivih komponenti posebice furfurala, 5-
metilfurfurala te hrastovih laktona. Dobiveni rezultati istraživanja ukazuju na pozitivan utjecaj hrvatske hrastovine na kakvoću vina Vugave.
Ključne riječi
Vugava; hrvatski barik; hlapive komponente
Hrčak ID:
17815
URI
Datum izdavanja:
24.11.2007.
Posjeta: 1.828 *