Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Teorijski model digitalnog arhiva srednje škole

Dubravka Čanić orcid id orcid.org/0000-0002-6008-2015 ; Medicinska škola Karlovac


Puni tekst: hrvatski pdf 246 Kb

str. 325-339

preuzimanja: 358

citiraj


Sažetak

Tijekom rada srednje škole nastaje gomila podataka koji imaju veliku statističku vrijednost. Svaki podatak koji nije zapisan ili dokument koji nije na odgovarajući način pohranjen gubi se i kao da nije nikad nastao. Cilj je digitalnog arhiva racionalizacija cjelokupnog poslovanja i omogućivanje razmjene i očuvanja informacija.
Svrha ovog rada je predstaviti teorijski model digitalnog arhiva srednje škole. Rad će sistematizirati dokumentaciju koja bi bila pohranjena u arhivu i predložiti način na koji bi dokumentacija bila selekcionirana. Isto će tako pokušati specificirati koji bi obrazovni materijal bio pohranjen i kakve bi bile razine pristupa. Arhiv srednje škole obuhvaćao bi cjelovitu obrazovnu produkciju ustanove, ali i administrativne dokumente i staru građu.
Digitalni bi arhiv imao tri razine pristupa: javni dio s građom u otvorenom pristupu, građom u koju uvid imaju svi, djelomično javni dio u kojem su pohranjeni dokumenti koji su vidljivi samo osobama koje su ovlaštene i dio u kojem se čuvaju dokumenti i podaci koji su poslovna tajna.

Ključne riječi

srednje škole; digitalni arhivi; digitalni repozitoriji

Hrčak ID:

187622

URI

https://hrcak.srce.hr/187622

Datum izdavanja:

26.6.2017.

Posjeta: 959 *