Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Nastanak šećerne bolesti tip 2 u osoba s rizičnim čimbenicima

Sanja Čanadi
Marija Vrca Botica ; Katedra za obiteljsku medicinu, Medicinski fakultet Sveučilišta u ZagrebuDom zdravlja Zagrebačke županije, Ispostava Samobor
Gordana Čanadi-Šimek ; Specijalistička ordinacija obiteljske medicine
Vesna Turk-Štrajtenberger ; Ordinacija opće medicine


Puni tekst: hrvatski pdf 640 Kb

str. 7-16

preuzimanja: 726

citiraj


Sažetak

Uvod. Sukladno preporukama Međunarodne dijabetičke federacije (engl. International Diabetes Federation, IDF) pacijentima s rizikom za obolijevanje od šećerne bolesti (ŠB) potrebno je provoditi oportunistički probir svakih 3-5 godina s ciljem otkrivanja bolesti u ranoj asimptomatskoj fazi.
Cilj. Utvrditi udio pacijenata u skrbi liječnika obiteljske medicine (LOM) u dobi 45-70 godina s čimbenicima rizika (ČR) za nastanak ŠB koji u intervalu praćenja od tri godine razviju ŠB tipa 2.
Metode. Retrospektivnim istraživanjem za razdoblje 1. siječnja 2014. – 1. siječnja 2017. godine obuhvaćeno je 840 pacijenata koji su na početku istraživanja imali normoglikemiju po parametrima: glukoza u plazmi (GUP), glikirani hemoglobin (HbA1c) i/ili test oralnog opterećenja glukozom (OGTT) te barem jedan ČR za nastanak ŠB: ITM≥ 25 kg/m², hipertenzija ili dislipidemija. Praćenjem vrijednosti GUP-a, HbA1c-a, i/ili OGTT-a kroz trogodišnji period pacijenti su sukladno IDF kriterijima svrstani u skupine: normoglikemija, preddijabetes ili ŠB tip 2. Elektronički medicinski zapis (engl. EMR) korišten je kao izvor podataka.
Rezultati. Ukupna prevalencija ŠB na kraju istraživanja za dobnu skupinu 45-70 godina iznosila je 14,5% (4,5% novooboljelih kroz tri godine). Od 840 promatranih pacijenata, 9,1% je razvilo ŠB tip 2, 11,4% preddijabetes i 79,5% je bilo u normoglikemiji. U skupini pacijenata bez zabilježenih ČR, 8 je razvilo ŠB u promatranom razdoblju.
Zaključak. Korištenjem EMR-a za praćenje bolesnika s ČR za nastanak ŠB, LOM može aktivnim probirom otkriti i započeti rano liječenje bolesnika s asimptomatskom ŠB.

Ključne riječi

oportunistički probir; šećerna bolest tip 2; rizični čimbenici, glukoza u plazmi; elektronički medicinski zapis

Hrčak ID:

188071

URI

https://hrcak.srce.hr/188071

Datum izdavanja:

23.10.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.580 *