Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati”

Željka Miščin ; Knjižnice grada Zagreba
Dunja Marija Gabriel ; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 426 Kb

str. 289-309

preuzimanja: 1.124

citiraj


Sažetak

Hrvatsko knjižničarsko društvo provodi jednogodišnju Nacionalnu kampanju za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!” (2016.–2017.). Suorganizatori Kampanje su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Knjižnice grada Zagreba. Kampanja ima brojne partnere među kojima se ističu Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Hrvatsko logopedsko društvo, Hrvatska udruga za disleksiju, sve vrste knjižnica, škole, vrtići i nakladnici.
U članku se predstavlja Kampanja, njezin nastanak, ciljevi, ciljne skupine stanovništva kojima je namijenjena, partneri, pregled aktivnosti i komunikacija u Kampanji te vizualni identitet i zagovaranje Kampanje. Kampanjom se informira, educira i senzibilizira šira javnost o problemima i potrebama osoba s teškoćama čitanja i disleksijom te se nastoji poboljšati kvaliteta života te skupine ljudi. Predlaže se izmjena postojećeg Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, čl. 86) u dijelu koji se odnosi na korištenje autorskih djela za potrebe osoba s invaliditetom, tj. njegovo proširenje na osobe koje iz bilo kojeg razloga ne mogu čitati standardni (crni) tisak. Zalaže se za poboljšanje međuinstitucionalne suradnje stručnjaka koji se bave osobama s teškoćama čitanja i disleksijom te povećanje broja knjižnica koje provode posebne programe za tu skupinu korisnika.

Ključne riječi

Nacionalna kampanja „I ja želim čitati“; teškoće čitanja; disleksija; knjižnice; Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima

Hrčak ID:

189125

URI

https://hrcak.srce.hr/189125

Datum izdavanja:

10.11.2017.

Posjeta: 2.097 *