Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.160609

Istraživanje sposobnosti tvorbe biofilma u sojeva Salmonella enterica serovar Tennessee izdvojenih iz hrane za životinje

Dubravka Milanov ; Scientific Veterinary Institute „Novi Sad“, Novi Sad, Serbia
Bojana Prunić ; Scientific Veterinary Institute „Novi Sad“, Novi Sad, Serbia
Dragana Ljubojević ; Scientific Veterinary Institute „Novi Sad“, Novi Sad, Serbia


Puni tekst: engleski pdf 890 Kb

str. 691-702

preuzimanja: 876

citiraj


Sažetak

Salmonella enterica subsp. enterica serovar Tennessee bio je najčešće ustanovljen u hrani za životinje biljnog podrijetla u dvogodišnjem razdoblju istraživanja (2012. – 2013.) na području Autonomne pokrajine Vojvodine. Istražena je sposobnost proizvodnje biofilma kod 20 izolata serovara Tennessee, s polaznom pretpostavkom da sojevi toga serovara imaju dobru sposobnost tvorbe biofilma i da ta osobina značajno doprinosi njihovoj rasprostranjenosti u prirodnom okruženju (biljna materija), a posljedično i u hrani za životinje. Biofilm je bio proizveden na površinama od polistirena (test na mikrotitracijskim pliticama) i nehrđajućeg čelika (skenirajuća elektronska mikroskopija) uzgojem u Luria Bertani bujonu (LB) i tripton soja bujonu (TSB). Ekspresija glavnih komponenti matriksa biofilma salmonela (fimbrije i celuloza) istražena je uzgojem izolata na agaru s kongo crvenilom. Svi izolati serovara Tennessee tvorili su biofilm na površini polistirena u testu na mikrotitracijskim pliticama, uzgojem u LB na temperaturi inkubacije od 20 °C. Skenirajućom elektronskom mikroskopijom, na površini nehrđajućeg čelika ustanovljena je proizvodnja biofilma uzgojem u LB, ali ne i u TSB. Svi izolati tvorili su kovrčave fimbrije i celulozu te oblikovali kolonije karakterističnog rdar morfotipa na agaru s kongo crvenilom. Serovar Tennessee nije specifično adaptiran na ljude i životinje i prema epidemiološkim podatcima nema osobito značenje u pojavi hranom prenosivih infekcija. Međutim, on posjeduje izraženu sposobnost adherencije na površinu biljaka, sposobnost produkcije biofilma i otpornost na isušivanje, što vjerojatno doprinosi njegovom čestom nalazu u hrani za životinje s niskim sadržajem vlage.

Ključne riječi

Salmonella Tennessee; biofilm; hrana za životinje

Hrčak ID:

189349

URI

https://hrcak.srce.hr/189349

Datum izdavanja:

9.11.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.531 *