Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.22598/mt/2017.29.2.205

Segmentacija tržišta: primjena na turističkim destinacijama Schist Village

Arminda Paço ; University of Beira Interior
Manuel Martinho ; University of Beira Interior


Puni tekst: engleski pdf 201 Kb

str. 205-218

preuzimanja: 582

citiraj


Sažetak

Svrha – Mreža Schist Village predstavlja projekt održivoga razvoja u regiji Pinhal Interior, a obuhvaća 27 sela u središnjem području unutrašnjosti Portugala. Istraživanje pruža dokaze o motivima, interesima, ponašanjima te predodžbi koju posjetitelji/turisti (turistički potrošači) imaju o destinaciji Schist Village.
Metodološki pristup – Uzorak intervjuiranih posjetitelja uključuje 59 međunarodnih turista te 164 domaća turista, što je ukupno 223 ispitanika koji su osobno sudjelovali u istraživanju.
Rezultati i implikacije – Analizom rezultata dobivenih anketiranjem moguće je prikazati profil posjetitelja/turista Schist Villagea, utvrditi njihove preferencije i ključna obilježja povezana s imidžom ove turističke destinacije, te na temelju njih istaknuti jako usredotočene smjernice i upute za razvoj budućih marketinških planova za ovo područje.
Ograničenja – Jedno ograničenje proizlazi iz načina na koji su prikupljeni i analizirani podaci, a što predstavlja samo “trenutak” u povelikom i dinamičnom prostornom te vremenskom okviru jer su upitnici podijeljeni i ispunjeni u određenom i relativno kratkom razdoblju. Isto tako, činjenica da su upitnike ispitanicima uručivali partneri u mreži projekta znači da su iz istraživanja isključeni svi oni turisti koji putuju i posjećuju područje, ali izravno ne koriste usluge navedenih partnera.
Doprinos – Istraživanje pruža jednostavan i jasan način za segmentaciju tržišta koji bi mogle koristiti različite interesne skupine radi poboljšanja svojih aktivnosti.

Ključne riječi

turizam, Schist Village, marketinški plan, turistička destinacija, imidž destinacije

Hrčak ID:

190857

URI

https://hrcak.srce.hr/190857

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.100 *