Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Klasifikacija bugarskih poslovica prema strukturnim obilježjima: Prvi korak prema sustavnom opisu sintaktičkih karakteristika poslovica u različitim vrstama tekstova

Hrisztalina Hrisztova orcid id orcid.org/0000-0002-9983-5184 ; University of Pecs


Puni tekst: njemački pdf 483 Kb

str. 499-518

preuzimanja: 443

citiraj


Sažetak

U ovome se radu prikazuju rezultati kvalitativne analize najučestalijih bugarskih poslovica koja se provela s dva cilja. Prvi je podrazumijevao određivanje sintaktičkih struktura poslovica, a kao drugi cilj postavila se provjera teze Neala R. Norricka koji tvrdi da su gotovo sve osnovne sintaktičke strukture odnosno oblici rečenica jednoga jezika sadržani u poslovicama toga jezika (vidi Norrick 2007: 383).
Iz toga se razloga na početku istraživanja za svaku poslovicu odredila i sintaktička struktura na kojoj se ona temelji. U sljedećem su se koraku pojedinačne strukture usporedile s jednim hijerarhijskim klasifikacijskim modelom, u kojemu su se bugarski rečenični oblici prikazali kao samostalne odrednice, kako ih opisuje tradicijska gramatika. Pridruživanjem podataka pojedinim kategorijama se tako ideja o sistematičnoj klasifikaciji bugarskih poslovica na osnovi njihove sintaktičke strukture primijenila i u praksi.
Rezultati istraživanja potvrdili su Norrickovu tezu: Osim dviju struktura, za sve su kodificirane strukture pronađeni primjeri u korpusu poslovica. Nadalje se može zaključiti da trenutno najučestalije bugarske poslovice imaju oblik jednostavne rečenice te da oni paremiološki oblici koji se temelje na ovome tipu rečenice pokazuju najveću učestalost pojavljivanja u suvremenome pisanome bugarskom jeziku.

Ključne riječi

učestale bugarske poslovice; kvalitativna analiza; sintaktička obilježja; klasifikacijski model neovisan o jeziku

Hrčak ID:

190913

URI

https://hrcak.srce.hr/190913

Datum izdavanja:

19.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.202 *