Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

https://doi.org/10.24141/1/3/2/10

Neuromodulacija kao izbor liječenja kod djeteta s neurogenim mokraćnim mjehurom – prikaz slučaja

Darija Dobrić ; Poliklinika za dječje bolesti Helena, Zagreb, Hrvatska
Andrea Cvitković Roić ; Poliklinika za dječje bolesti Helena, Zagreb, Hrvatska
Vesna Kumanović ; Poliklinika za dječje bolesti Helena, Zagreb, Hrvatska
Marinela Škunca ; Poliklinika za dječje bolesti Helena, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.479 Kb

str. 247-252

preuzimanja: 1.259

citiraj


Sažetak

Uvod. Neurogeni mokraćni mjehur nastaje zbog prirođenog ili stečenog oštećenja inervacije donjega mokraćnog sustava. Iako se incidencija prirođenih anomalija kralježnice smanjuje, one i dalje predstavljaju najvažniji uzrok neurogenog mjehura, koji nastaje u oko 95% ove djece. Neuromodulacija kao fizioterapijska intervencija ima važnu ulogu u rehabilitaciji djece s neurogenim mokraćnim mjehurom.
Cilj ovog rada bio je prikazati slučaj djeteta s neurogenim mokraćnim mjehurom uslijed spine bifide i mogućnosti neuromodulacije u rehabilitaciji ove djece.
Razrada. Prikazan je slučaj djeteta s neurogenim mokraćnim mjehurom nastalim kao posljedica spine bifide occulte s retencijom urina nakon operacijskog zahvata. Specifična fizioterapijska procjena na početku ukazuje na smanjenu količinu urina u mokraćnom mjehuru uz nepotpuno pražnjenje, gubitak osjeta punoće mjehura
i cjelodnevni bijeg urina. Fizioterapijska intervencija uključivala je svakodnevni tretman neuromodulacije prema zadanom protokolu u trajanju od 20 do 30 min. Djetetovi su roditelji educirani o nastavku provođenja terapije u mjestu stanovanja uz nabavku uređaja.
Zaključak. Dijagnoza neurogenoga mokraćnog mjehura zahtijeva multidisciplinarni pristup u svrhu postizanja što bolje kvalitete života djeteta. Neuromodulacija kao oblik terapijskog liječenja ima dokazanu pozitivnu učinkovitost kod brojnih poremećaja mokrenja, ne zahtijeva posebnu pripremu djeteta, jednostavna je za primjenu, a rezultati ovise individualno o svakom djetetu.

Ključne riječi

neurogeni mokraćni mjehur; neuromodulacija; fizioterapija

Hrčak ID:

190993

URI

https://hrcak.srce.hr/190993

Datum izdavanja:

18.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.265 *