Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

POJAVE POLIMETALNIH SULFIDA U GORNJOPALEOZOJSKIM STIJENAMA SJEVEROISTOČNE CRNE GORE

Ivan Jurković


Puni tekst: engleski pdf 3.820 Kb

str. 11-25

preuzimanja: 1.434

citiraj


Sažetak

U SI dijelu Crne Gore, u području planine Javorje i okolini gradova Bijelo Polje, Mojkovac, Ivangrad (Berane), Murino, Plav i Konjusi (Konjuhe) nalaze se u gornjepaleozojskim naslagama brojne male pojave pirita, podređeno pirotina s najviše nekoliko postotaka Cu, Zn, Pb sulfida u malo jalovine kvarca i nešto karbonata. U crnogorskoj literaturi podijeljena su mišljenja o starosti tih pojava: gornjopaleozojska ili srednjotrijaska. Ova studija je pokazala da je većina tih pojava permske starosti. Taj stav se oslanja na nalaz donjo-srednjo permskih fosila, na specifičnu pojavu interkalacija konglomerata, krupnozrnih pješčenjaka i rekristaliziranih vapnenaca u neposrednoj blizini te na vrlo čest stratiforman (konkordantan) oblik pojavljivanja rudnih i magmatskih leća i slojeva, odnosno na stratabound pojave rudnih impregnacija i žila.
Zaključeno je da su sva Pb-Zn ležišta Crne Gore porijeklom iz iste magme iz koje su se u tri uzastupne pulzacije stvarale u ranoj riftnoj fazi u permu male rudne pojave, zatim u riftnoj međufazi donjeg trijasa veće rudne pojave i konačno u glavnoj riftnoj fazi srednjeg trijasa najveća Pb-Zn orudnjenja. Ta hipoteza se bazira na izogenetskom karakteru izotopa olova Pb204 i na istovrsnim vrijednostima izotopa endogenog sulfidnog sumpora S34 galenita i pirita u ležištima sva tri stratigrafska horizonta. Važan indikator je permanentna prisutnost Cu minerala što je karakteristika paleozojskih ležišta cijelih Dinarida.

Ključne riječi

Gornji paleozoik; stratiformne i stratabound Fe, Cu, Zn, Pb sulfidne pojave; izotopne analize olova i sumpora; SI Crna Gora

Hrčak ID:

18124

URI

https://hrcak.srce.hr/18124

Datum izdavanja:

4.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.223 *