Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18047/poljo.23.2.6

Sadržaj fenola i antioksidacijski kapacitet u infuzijama listova istarskih sorata maslina

Ines Kovačić orcid id orcid.org/0000-0001-8929-1614 ; Odjel za prirodne i zdravstvene studije, Juraj Dobrila Sveučilište u Puli, Zagrebačka 30, 52100 Pula, Hrvatska
Josipa Bilić orcid id orcid.org/0000-0001-8034-0539 ; Centar za istraživanje materijala, Zagrebačka 30, 52100 Pula, Hrvatska
Slavica Dudaš orcid id orcid.org/0000-0003-3642-5468 ; Poljoprivredni odjel Poreč, Veleučilište u Rijeci, Karla Huguesa 6, 52440 Poreč, Hrvatska
Danijela Poljuha orcid id orcid.org/0000-0002-6177-6932 ; Institut za poljoprivredu i turizam, Karla Huguesa 8, 52440 Poreč, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 550 Kb

str. 38-45

preuzimanja: 414

citiraj


Sažetak

Proučavani su utjecaji metoda pripreme infuzija i veličine listova na fenolni sadržaj i antioksidacijske sposobnosti infuzija listova tri istarske sorte maslina (Buža, Rosinjola i Istarska bjelica). Infuzije su pripremljene iz cjelovitih, grubo i fino mljevenih listova maslina ekstrahiranih u prokuhanoj vodi 5, 15 ili 30 minuta. Učinkovitost je ekstrakcije kvantificirana sadržajem fenola, flavonoida, neflavonoida i antioksidacijskoga kapaciteta. Fenolni sadržaj prvenstveno je utjecao na infuzijsko vrijeme, nakon čega slijedi veličina čestica listova. Najveće vrijednosti ukupnih fenola i neflavonoida izmjerene su u infuzijama fino mljevenih listova sorti Rosinjola i Buža, dok je najveća vrijednost ukupnih flavonoida izmjerena u infuziji listova Istarske bjelice, nakon 30 minuta ekstrakcije. Veličina čestica imala je najveći učinak na antioksidacijski kapacitet u svim sortama, pokazujući veće vrijednosti u infuzijama fino usitnjenih listova. Najveće vrijednosti antioksidacijskoga kapaciteta zabilježene su u infuzijama listov a Rosinjole mjerene ABTS metodom, a I. bjelice FRAP metodom. Antioksidacijski kapacitet u ispitivanim infuzijama listova maslina korelira sa sadržajem ukupnih fenola i neflavonoida, dok ukupni flavonoidi imaju slab učinak (osim u infuzijama Rosinjole). Dobiveni rezultati ukazuju na to da infuzije listova istarskih sorata maslina mogu biti vrijedan dodatak dnevnome unosu bioaktivnih spojeva.

Ključne riječi

antioksidacijski kapacitet; infuzije maslinova lišća; fenolni sadržaj

Hrčak ID:

191583

URI

https://hrcak.srce.hr/191583

Datum izdavanja:

20.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.524 *