Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Praćenje broja trombocita u bolesnika s opeklinama

Marina Pavić
Lara Milevoj


Puni tekst: hrvatski pdf 163 Kb

str. 212-219

preuzimanja: 418

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 163 Kb

str. 212-219

preuzimanja: 451

citiraj


Sažetak

Uvod: Kod bolesnika s opeklinama dolazi do bitnog narušavanja hemostatskog i imunološkog odgovora u kojem trombociti imaju značajnu ulogu. Cilj ispitivanja bio je praćenje broja trombocita u bolesnika s opeklinama, ovisno o težini opeklinske ozljede (postotak opečene površine tijela bolesnika - %TBSA) i ishodu bolesti (preživljenje/smrt).
Materijali i metode: Ukupno smo ispitali 68 bolesnika: skupina A (32 bolesnika s lakšim opeklinama, ≤ 10% TBSA) i skupina B (36 bolesnika s umjerenim/težim opeklinama, > 10% TBSA). Broj trombocita odredili smo na hematološkom brojaču Sysmex XT-1800i, 1., 4., 7., 14., 21. i 28. dana nakon ozljede, ovisno o dužini boravka bolesnika u Klinici.
Rezultati: Broj trombocita 4. i 7. dana u bolesnika s obzirom na težinu ozljede značajno se razlikovao između skupina A i B, a niži su bili u skupini B (P < 0,001; P = 0,045). U objema skupinama 4. u odnosu na 1. dan došlo je do pada broja trombocita, ali značajan pad bio je prisutan samo u skupini B. Značajan porast broja trombocita u objema skupinama zabilježen je 7. u odnosu na 4. dan, kao i 14. u odnosu na 7. dan. S obzirom na ishod bolesti preživjelo je 56, a umrlo 12 bolesnika. U bolesnika sa smrtnim ishodom, u usporedbi s preživjelima tijekom cijelog perioda praćenja, dobivena je značajna razlika u broju trombocita (P < 0,05). U umrlih je bolesnika bio značajno niži broj trombocita svih dana praćenja, osim prvoga dana kada su bili značajno viši u odnosu na preživjele bolesnike.
Zaključak: Dobivene značajne razlike u broju trombocita 4. i 7. dana između skupina prema težini opeklinske ozljede, kao i značajan pad trombocita 4. u odnosu na 1. dan u skupini umjerenih/težih opeklina, upućuje na potrebu uvođenja učestalijeg praćenja broja trombocita u tom periodu radi pravovremenog određivanja pada njihovog broja. U bolesnika sa smrtnim ishodom u odnosu na preživjele značajno su bile niže vrijednosti trombocita tijekom cijelog perioda praćenja, osim prvoga dana kada su bile značajno više. Usprkos prisutnim razlikama prema ishodu bolesti, ali sličnoj dinamici trombocita (porast i pad) u objema skupinama te malog broja umrlih ispitanika, potrebna su dodatna istraživanja.

Ključne riječi

trombociti, bolesnici s opeklinama, %TBSA, ishod bolesti

Hrčak ID:

18137

URI

https://hrcak.srce.hr/18137

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.284 *