Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ENERGETSKI GUBICI U BRIZGALJCI

Boran Pikula
Breda Kegl
Ivan Filipović
Aleš Hribernik


Puni tekst: hrvatski pdf 283 Kb

str. 386-393

preuzimanja: 1.194

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 169 Kb

str. 394-402

preuzimanja: 649

citiraj


Sažetak

Sažetak
Sve stroži zahtjevi glede smanjenih emisija zagađujućih tvari od motornih vozila u cestovnom prometu dovode do zahtjeva za stalnim unapređenjem tehničkih rješenja na motoru, te zahtjeva za korištenjem alternativnih goriva. Primjena alternativnih goriva kod dizelovih motora može biti raznovrsna što dovodi do zaključka o nužnosti kvalitetnog poznavanja značajki goriva i njihovog utjecaja na karakteristike ubrizgavanja. Analizom primjene različitih alternativnih goriva uočeno je da se osnovni pokazatelji procesa ubrizgavanja kao što su: tlak ubrizgavanja, trajanje procesa ubrizgavanja, količina ubrizganog goriva, itd. mijenjaju, što značajno utječe na proces izgaranja u dizelovom motoru. Zbog toga je nužno da se za optimalni proces izgaranja u dizelovom motoru podesi sustav za ubrizgavanje goriva.
Posebno interesantno mjesto u sustavu za ubrizgavanje goriva je brizgaljka, gdje se vrši pretvorba potencijalne u kinetičku energiju, uz prisutnost značajnih energetskih gubitaka. Stoga je posebna pažnja posvećena obradi eksperimentalnih rezultata karakteristika ubrizgavanja i nabrojenih osnovnih pokazatelja procesa ubrizgavanja. Nakon provedene analize pristupilo se definiranju energetskih gubitaka u brizgaljci što će biti prezentirano u radu.

Ključne riječi

biodizelsko gorivo, metilni esteri masnih kiseline; dizelsko gorivo; dizelov motor; atomizacija i ubrizgavanje biodizelskog goriva tlakom; istjecanje iz sapnica

Hrčak ID:

18147

URI

https://hrcak.srce.hr/18147

Datum izdavanja:

15.11.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.644 *