Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drind.2017.1719

Utjecaj toplinske modifikacije i ugušćivanja na fizikalna svojstva topolovine

Gonca Düzkale Sözbir ; Odjel za inženjerstvo proizvoda od drva, Šumarski fakultet, Sveučilište Kahramanmaras Sutcu Imam, Kahramanmaras, Turska
İbrahim Bektaş Bektaş ; Odjel za inženjerstvo proizvoda od drva, Šumarski fakultet, Sveučilište Kahramanmaras Sutcu Imam, Kahramanmaras, Turska


Puni tekst: engleski pdf 191 Kb

str. 315-321

preuzimanja: 778

citiraj


Sažetak

U ovoj je studiji istražen utjecaj toplinske modifikacije (HM) i ugušćivanja (HMD) na gustoću, volumno bubrenje, gubitak mase, volumnu težinu, točku zasićenosti vlakanaca i upijanje vode drva topole (Populus usbekistanica). Uzorci topolovine modifi cirani su parom pri 120, 160 i 200 °C tijekom jednoga i tri sata. Nakon toplinske modifikacije uzorci su radi ugušćivanja stlačeni u vrućoj preši, pri temperaturi 120 °C, tlaku prešanja 5 MPa i vremenu prešanja 30 minuta. Fizikalna svojstva uzoraka utvrđena su prema Turskim standardima. Rezultati su pokazali da je toplinska modifi kacija utjecala na proces ugušćivanja i pridonijela povećanju gustoće. Ugušćivanje je imalo pozitivan učinak na gustoću topolovine u apsolutno suhom stanju (D0), na njezinu gustoću u apsolutno suhom stanju nakon natapanja (D0S), na volumnu težinu (R) i na točku zasićenosti vlakanaca (FSP), ali ne i na volumno bubrenje. Također, ugušćivanje je znatnije utjecalo na sposobnost upijanja veće količine vode, osim za vrijeme od 360 sati.

Ključne riječi

topolovina; ugušćivanje; toplinska modifikacija; fizikalna svojstva

Hrčak ID:

191942

URI

https://hrcak.srce.hr/191942

Datum izdavanja:

3.1.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.694 *