Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Analiza topografije i hrapavosti površine Co-Cr uzoraka uz pomoć mikroskopa atomskih sila

Boris Klaić
Vesna Svetličić
Asja Čelebić
Tea Mišić
Suzana Šegota
Ivo Baučić
Vera Žutić


Puni tekst: hrvatski pdf 426 Kb

str. 306-314

preuzimanja: 1.129

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 426 Kb

str. 306-314

preuzimanja: 666

citiraj


Sažetak

Svrha rada bila je dobiti trodimenzionalne kvalitativne i kvantitativne podatke o topografiji elektropoliranih uzoraka Co-Cr dentalne legure na nano-ljestvici, točnije podatke o dvjema različitim čvrstim fazama opisanima u literaturi kao dendriti i interdendritski prostori.
Materijal i metode: Napravljeno je, izliveno i elektropolirano deset uzoraka Co-Cr legure (Wironit® extra-hard, Bego, Njemačka). jihova površina snimljena je i analizirana mikroskopijom atomskih sila (AFM-om) te optičkim mikroskopom. AFM-snimke i analiza omogućili su trodimenzionalno promatranje površine Co-Cr legure. Vidljivo je da se njezina dendritska struktura sastoji od nakupina nanokristalita oblikovanih u otoke (odgovaraju tamnom interdendritskom području na optičkom mikroskopu), a izdižu se iz glatke undulirajuće površine koja odgovara svijetloj površini, odnosno dendritima na snimkama optičkog mikroskopa.
Rezultati: Devedeset i pet postotni interval pouzdanosti (p<0,05) za maksimalne z-vrijednosti kreće se od 819,98 do 1020,99 nm, za vrijednosti RMS-a od 66,93 do 108,54 nm i za Ra (srednja hrapavost) od 51,53 do 82,48 nm.
Zaključak: Površina ima vrlo dobra svojstva što se tiče hrapavosti i može se smatrati doista glatkom, jer nema elemente koji bi mogli retinirati i zarobiti mikroorganizme.

Ključne riječi

Co-Cr legura, zubne legure, tehnologija, stomatološka

Hrčak ID:

18208

URI

https://hrcak.srce.hr/18208

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.709 *