Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Epidemiološko istraživanje oralnog zdravlja u srednjoj Dalmaciji: pilot studija

Bego Krešimir
Njemirovskij Vera
Ivica Pelivan


Puni tekst: hrvatski pdf 340 Kb

str. 337-344

preuzimanja: 1.728

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 340 Kb

str. 337-344

preuzimanja: 754

citiraj


Sažetak

Zubni karijes jedna je od najraširenijih bolesti diljem svijeta. Zahvaća sve populacije i sve dobne skupine. Tu je bolest iznimno teško u cijelosti iskorijeniti zbog vrlo složene interakcije socijalnih, kulturalnih, bioloških čimbenika te prehrambenih navika. To sve zajedno utječe na pojavu karijesa.
Svrha rada: bila je ustanoviti koliko je čest karijes kod stanovnika srednje Dalmacije u tri različite životne sredine - gradskoj (Šibenik), seoskoj (Drniška zagora) i otočnoj (Murter) i to u pet različitih dobnih skupina.
Ispitanici i postupci: Tijekom istraživanja pregledano je 450
ispitanika iz pet različitih dobnih skupina - šestogodišnjaci, dvanaestogodišnjaci, petnaestogodišnjaci, odrasli ( od 35 do 44 godine ) i stariji (od 65 do 74 godine). U svakoj je skupini bilo 15 muškaraca i isto toliko žena. Ukupno je u jednom zemljopisnom
području pregledano 150 ispitanika, a sveukupno 450. Podaci dobiveni kliničkim pregledom upisivali su se u prilagođeni SZO-obrazac.
Rezultati: Ukupan KEPindeks dobiven u istraživanju za trajne je zube iznosio 9,53, sa statistički znatnom razlikom među spolovima. Prosječan KEP-indeks mliječnih zuba u populaciji šestogodišnjaka
i dvanaestogodišnjaka iznosio je 2,0, bez statistički znatne razlike među spolovima.

Ključne riječi

DMF indeks, zubni karijes, oralno zdravlje

Hrčak ID:

18219

URI

https://hrcak.srce.hr/18219

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.210 *