Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kršćanske crkve na putu kršćanskoga pomirenja? (na primjeru odnosa Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve prema ‘tekovinama’ posljednjega rata u Bosni i Hercegovini)

Ivan Markešić orcid id orcid.org/0000-0002-5067-1676 ; Institut društvenih znanosti Ivo Pilar


Puni tekst: hrvatski pdf 210 Kb

str. 684-706

preuzimanja: 355

citiraj


Sažetak

Ako je suditi prema zbivanjima u hrvatskome i bosanskohercegovačkom društvu u posljednjih trideset godina, moguće je zapaziti da su i Katolička Crkva i Srpska pravoslavna Crkva - kao dva važna nacionalna sakralna sustava - imale značajnu ulogu u usmjeravanju ne samo društvenih nego i političkih procesa. Upitno je, međutim, koliko su ta i takva politikom obojena usmjeravanja donijela ovim društvima dobroga, a koliko lošeg, posebno kad je riječ o izgradnji povjerenja i dobrih međuetničkih, a time i međuvjerskih odnosa.
Koliko su i jedna (Katolička) i druga (Srpska pravoslavna) Crkva tijesno uvezane u najnovija politička zbivanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, posebno kad je riječ o Republici Srpskoj, autor će pokazati na primjeru odnosa tih dviju crkava u Bosni i Hercegovini, te će, oslanjajući se na Mardešićeve tekstove, pokušati naznačiti glavne putove kojima bi dvije crkve trebale ići kako bi na ovim prostorima došlo do toliko željenoga kršćanskog pomirenja.
Nakon kraćeg uvoda, s opisom suvremene socioreligijske situacije u Europi i u Hrvatskoj, autor svoju analizu tih odnosa temelji na Mardešićevim tekstovima o političkoj religiji i o putovima koji vode do kršćanskog pomirenja.

Ključne riječi

Željko Mardešić / Jakov Jukić; političke religije; modernitet; kršćanstvo; Katolička Crkva; Srpska pravoslavna Crkva; mirotvorstvo

Hrčak ID:

192657

URI

https://hrcak.srce.hr/192657

Datum izdavanja:

21.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.239 *