Veterinarski arhiv, Vol. 88 No. 1, 2018.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.160720
Utjecaj spola i klaoničke dobi na fizikalno-kemijska svojstva junećega mesa
Dejan Marenčić
orcid.org/0000-0001-8352-4915
; College of Agriculture at Križevci, Križevci, Croatia
Ante Ivanković
; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski
orcid.org/0000-0002-7534-7362
; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Popović
; Department of Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Željka Cvrtila
; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj spola i klaoničke dobi na fizikalno-kemijska svojstva kakvoće mesa simentalske junadi. Istraživanje je provedeno na 1200 jedinki od kojih je 600 bilo muškoga i 600 ženskog spola. Muška junad klana je u starosti od 13 do 14 mj., 15 do 16 mj. i 17 do 18 mj., dok je ženska junad klana u starosti od 12 do 13 mj., 14 do 15 mj., i 16 do 17 mj. Fizikalno-kemijska svojstva kakvoće mesa (pH, EC i pokazatelji boje mesa) izmjerena su 24 sata post mortem na m. longissimus dorsi. Spol je imao značajan utjecaj na fizikalno-kemijska svojstva kakvoće junećega mesa (P<0,001), dok je različita klaonička dob imala mali utjecaj na fizikalno-kemijska svojstva kakvoće mesa (P>0,05), upućujući na mogućnost povećanja klaoničke dobi kod muške simentalske junadi do 18 mj. i kod ženske simentalske junadi do 17 mj., bez značajno negativnog utjecaja na fizikalno-kemijska svojstva kakvoće junećega mesa.
Ključne riječi
spol; dob pri klanju; fizikalno-kemijska svojstva; baby-beef
Hrčak ID:
192713
URI
Datum izdavanja:
22.1.2018.
Posjeta: 2.596 *