Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Nicolae Constantin Paulescu: prvi eksplicitni opis unutarnjeg izlučivanja gušterače

Constantin Ionescu-Tirgoviste ; Center of Diabetes, National Institute of Diabetes, Nutrition and Metabolic Diseases “N.C.Paulescu”, Bucharest, Romania
Octavian Buda ; History of Medicine Department, University of Medicine and Pharmacy “Carol Davila”, Bucharest, Romania


Puni tekst: engleski pdf 215 Kb

str. 303-322

preuzimanja: 753

citiraj


Sažetak

Svrha je ovog članka opisati istraživanje Nicolaea Constantina Paulescua i istaknuti njegovu ulogu u otkriću inzulina.
Metode: Temeljito smo pregledali literaturu i istraživanja u rumunjskoj akademskoj arhivi kako bismo pronašli odgovarajuće reference.
Rezultati: N. C. Paulescu je 1912. analizirao kliničke i biokemijske promjene kod pacijenata s dijabetesom i kod pasa nakon izvođenja pankreatektomije, koji su osim hiperglikemije i glikozurije (metabolizam ugljikohidrata) zabilježili i promjene u metabolizmu lipida i proteina.
Godine 1916. Paulescu je započeo eksperiment s ekstraktom gušterače dobivenim njegovom izvornom metodom, koji je intravenski ubrizgan u pse koji su bolovali od dijabetesa. Rezultati njegovih prvih eksperimenata pokazali su: “Ekstrakt gušterače ubrizgan u perifernu venu proizvodi: 1. smanjenje, pa čak i privremenu supresiju dijabetičke hiperglikemije, koja može biti zamijenjena hipoglikemijom; 2. smanjenje ili čak privremenu supresiju glikozurije; 3. smanjenje uree u krvi; 4. smanjenje uree urina. Drugim riječima, intravenozna injekcija ekstrakta gušterače ima za posljedicu nestanak simptoma dijabetesa. Smanjenje dijabetičkog sindroma počinje odmah nakon ubrizgavanja, a maksimum doseže nakon dva sata – i traje oko 12 sati.” Zaključio je: “Ovo otkriće, koje baca novo svjetlo na patogenezu dijabetesa, daje nam i ključ za liječenje ovog sindroma.” Paulescu je 1921. objavio svoje podatke u dva izvanredna francuska časopisa i to osam mjeseci prije prve publikacije Bantinga i Besta u veljači 1922. Jasno je da je inzulin otkriven u Europi.
Zaključak: Paulescu je smatrao da je novootkriveni hormon, nazvan pancrein, ključni element u liječenju dijabetesa, ali njegovo izvanredno istraživanje nepravedno je zanemareno.

Ključne riječi

otkriće inzulina; medicinska etika; kronologija događaja i kontekst; eksperimentalni dizajn

Hrčak ID:

192933

URI

https://hrcak.srce.hr/192933

Datum izdavanja:

15.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.398 *