Skoči na glavni sadržaj

Bibliografija

Bibliografija radova objavljenih u periodu 1966-1986. godine

Miljenko Bačić ; Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jadranka Keros ; Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Stanko Vukovojac ; Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 17.157 Kb

str. 33-99

preuzimanja: 287

citiraj


Sažetak

Ove se godine navršava dva desetljeća kako izlazi časopis Acta stomatologica croatica, kao jedini stomatološki časopis u SR Hrvatskoj. Glavni urednik 1966. godine bio je prof. dr. Zdenko Njemirovskij, koji tu funkciju obavlja i danas.
U svojoj početnoj fazi Acta Stomatologica Croatica je bio časopis Društva zubozdravstvenih radnika SR Hrvatske, Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, pa je prema tome donosio članke koji su, osim za stomatologe, trebali biti od interesa i za druge profile, sestre i zubne tehničare. Postupno, međutim, razvojem Stomatološkog fakulteta i stomatološke znanosti u nas sve se više publiciraju znanstveni radovi na razini fundamentalnih istraživanja iz svih stomatoloških disciplina.
Danas je Acta Stomatologica Croatica reprezentativni pokazatelj znanstvenog, stručnog i edukacijskog rada na području stomatologije, ne samo u SR Hrvatskoj već u mnogome i u cijeloj Jugoslaviji. Autori publiciranih radova većinom su nastavnici Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, a svoj doprinos razvoju i kvaliteti časopisa dali su i autori brojnih znanstvenih i stručnih radova iz ostalih stomatoloških centara u SR Hrvatskoj i Jugoslaviji. Časopis se tiska u 1500 primjeraka i distribuira stomatolozima u cijeloj Jugoslaviji.
Kroz 20 volumena izlaženja časopisa, pored ostalih tekstova, objavljena
su 631 znanstvena i stručna rada na 6500 stranica. Rezultate svojih istraživanja i kliničkih iskustava objavilo je 382 autora. Osim znanstvenih i stručnih radova, zadnjih godina objavljuju se i sažeci radova prezentiranih na Stomatološkim danima Hrvatske i Hrvatsko-Štajerskim danima. Pored toga, objavljuju se redovito referati iz strane literature, recenzije knjiga te prikazi stručnih i znanstvenih skupova.
Radovi iz Acte Stomatologica Croatica referiraju se u Index to Dental
Literature, Biological Abstract, Chemical Abstract, Bibliografiji medicinske periodike SFRJ — Index Medicus Yugoslavica, Bulletin Scientifiq, Referativni žurnal Akademije nauka SSSR, a prikazi radova redovito se objavljuju i u časopisu Zahn-Mund-Kieferheilkunde.
Acta Stomatologica Croatia redovno se razmjenjuje s 33 časopisa iz cijelog svijeta, što svakako ukazuje na njegovu vrijednost i ugled.
Kako bi omogućili da rezultati istraživanja budu što više dostupni međunarodnoj javnosti, objavljuju se i sažeci radova na stranim jezicima, isprva na njemačkom i engleskom, a zadnjih godina na engleskom jeziku. Da bi dio radova, prvenstveno znanstvenih bio dostupan svjetskoj znanstvenoj javnosti, pojedini radovi su se u cijelosti objavljivali na engleskom jeziku. Takvu svoju orijentaciju časopis će nastaviti i u budućnosti, što će značiti i dizanje kvalitete i utjecaja časopisa. Uređivačka politika časopisa usmjerena je u smislu jače afirmacije časopisa u zemlji i svijetu, većoj dostupnosti publiciranih
radova potencijalnim korisnicima, te podizanju kvalitete publiciranih
radova.

Ključne riječi

Acta stomatologica Croatica; časopisi; znanstveno izdavaštvo

Hrčak ID:

195318

URI

https://hrcak.srce.hr/195318

Datum izdavanja:

15.12.1986.

Posjeta: 726 *