Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/1/4/1/2

Darivanje organa: iskustvo u održavanju moždano mrtvog donora na životu

Petra Urbič Jurak ; Zdravilišče Rogaška, Zdravstvo d.o.o., Rogaška Slatina, Slovenija
Andrej Starc ; Fakultet zdravstvenih studija, Katedra za javno zdravstvo, Sveučilište u Ljubljani, Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: engleski pdf 2.229 Kb

str. 15-27

preuzimanja: 318

citiraj


Sažetak

Pozadina:
Moždana je smrt nepovratni biološki događaj koji podrazumijeva stalni prekid funkcija mozga i moždanog debla. Postupak transplantacije postao je uspješna metoda liječenja mnogih pacijenata s terminalnim stanjima bolesti.

Metodologija:
Uzorak se sastojao od tri skupine: liječnika, registriranih medicinskih sestara i njegovatelja. Istraživanje je provedeno u jedinici intenzivne skrbi Sveučilišnog kliničkog centra u Ljubljani, na Odjelu za anesteziologiju i intenzivno kirurško liječenje te na Odjelu za vaskularnu neurologiju i intenzivno neurološko liječenje. Podaci su prikupljeni putem upitnika i polustrukturiranih intervjua.

Rezultati:
U slučaju rada s moždano mrtvim donorima, stres utječe više na žene nego na muškarce. Zaključujemo da rad s moždano mrtvim donorom organa predstavlja specifičnu situaciju i nema mnogo zajedničkog s
čimbenicima koji utječu na ukupno zadovoljstvo zdravstvenih djelatnika. Zdravstveni djelatnici koji su neodlučni oko darivanja vlastitih organa općenito su protiv darivanja organa. Utvrđeno je da postoji nedostatak obrazovanja i komunikacije o održavanju moždano mrtvih donora na životu.

Zaključci:
Rad s moždano mrtvim donorima gotovo je rutinski posao u jedinicama intenzivne skrbi. Neki zdravstveni djelatnici percipiraju moždano mrtve donore kao i sve ostale pacijente, ali unutar definiranog protokola.

Ključne riječi

smrt mozga, postupak transplantacije, moždano mrtav donor organa, stres, iskustva zdravstvenih djelatnika

Hrčak ID:

199708

URI

https://hrcak.srce.hr/199708

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 872 *