Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Strategija razvitka prometne infrastrukture - čimbenik valorizacije turističkih potencijala Republike Hrvatske

Damir Šimulčik ; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 277 Kb

str. 89-92

preuzimanja: 353

citiraj


Sažetak

Valorizacija turističkih potencijala, kao smjernice realizacije strateških
odrednica hrvatskog turizma, jedna je od temeljnih odrednica hrvatskog gospodarskog sustava u narednim godinama. Realizacija te odrednice nije moguća bez postojanja dugoročne i adekvatne prometne politike i politike financiranja gradnje i održavanja objekata prometne infrastrukture, uz ostale čimbenike koji se nalaze u okruženju društvene i gospodarske zbilje u kojoj djeluje turistička privreda Republike Hrvatske.
To ukazuje da se hrvatska država mora jasno očitovati glede utvrđivanja
strategije gradnje i održavanja objekata prometne infrastrukture na duže razdoblje, kao osnovne pretpostavke valorizacije i realizacije strateških odrednica hrvatskog turizma.
U radu autor polazi od temeljnih pretpostavki utvrđivanja strategije gradnje i održavanja objekata prometne infrastrukture, a u funkciji realizacije već utvrđene strategije razvitka hrvatskog turizma. Sinkronizacija je kao dio procesa realizacije moguća ukoliko se utvrdi
realnost i mogućnost obnašatelja da realiziraju strategiju i razvitak prometne infrastrukture i turističke privrede. Ukoliko se to ne realizira na nivou sprovedivosti, dobivamo još jedan deklarativan dokument u sferi gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj.

Ključne riječi

strategija; prometna infrastruktura; turizam; Republika Hrvatska

Hrčak ID:

200562

URI

https://hrcak.srce.hr/200562

Datum izdavanja:

16.7.2001.

Posjeta: 707 *