Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Raznovrsnost u poimanju važnosti vremena od strane krcatelja, koja je nastala kao rezultat sp eksperimenta uz primjenu mješovite logit metode i metode latentnih grupa

Jerôme Massiani
Romeo Danielis
Edoardo Marcucci


Puni tekst: engleski pdf 351 Kb

str. 69-94

preuzimanja: 505

citiraj


Sažetak

Poimanje raznovrsnosti u odabiru poprima sve veću ulogu kod analize ponašanja u transportu. Takvo je poimanje mnogo šire kad je prijevoz putnika u pitanju, nego li kad je riječ o prijevozu tereta. Međutim, postoje čvrsti razlozi, temeljeni na empiričkim dokazima ili heurističkom znanju, na osnovi kojih se može doći do zaključka da bi znanost o transportu morala iskoristiti sva nova analitička sredstva koja su se u posljednjih nekoliko desetljeća razvila, kako bi se raznovrsnost utjelovila u okvire maksimizacije slučajnih korisnika. U ovom se radu željelo pobliže razjasniti pitanje poimanja raznovrsnosti u odabiru, a koje se pojavljuje među krcateljima tereta.
Prvi dio članka bavi se modelom koji se koristi kod istraživanja uzroka pojave raznovrsnosti u okviru specifične značajke transporta, naime u okviru vremena transporta. Zatim su analizirane različite metode kojima se procjenjuje raznovrsnost. U drugom su dijelu korištena analitička sredstva kao što su to metode latentnih grupa i mješovite logit metode kako bi se dokazalo postojanje raznovrsnosti. Rezultati se temelje na preliminarnoj obradi podataka istraživanja koje je obavljeno među krcateljima u sjevernoistočnoj i središnjoj Italiji. Također su date i individualne Bayesove procjene parametara za mješoviti logit model kao i model razrade razreda za analizu latentnih grupa.

Ključne riječi

prijevoz tereta; važnost vremena; mješovita logit metoda; metoda latetnih grupa; raznovrsnost

Hrčak ID:

19026

URI

https://hrcak.srce.hr/19026

Datum izdavanja:

20.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.225 *