Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Međunarodna konvencija o pomorskim privilegijima i hipotekama iz 1993. godine

Gordan Stanković ; Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 5.147 Kb

str. 83-133

preuzimanja: 220

citiraj


Sažetak

Predmet ovoga članka je treći unifikacijski projekt na polju pomorskih privilegija i hipoteka. U njemu autor pokušava na cjelovit način obraditi razloge donošenja Konvencije, rad na njenoj pripremi, njena osnovna obilježja, te glavninu odredaba. S tim u vezi se ukazuje na pravne i gospodarske razloge koji su početkom osamdesetih godina ovog stoljeća stvorili potrebu za skorom unifikacijom građe pomorskih privilegija i hipoteka.
Prati se rad CMI-ja kao i zajedničke aktivnosti IMO-a i UNCTAD-a na donošenju Konvencije.
U glavnom dijelu rada pruža se detaljan prikaz i komentar bitnih odredaba Konvencije, uz iznošenje razloga koji su uvjetovali pojedina rješenja, te usporedbu s rješenjima Konvencije za izjednačenje nekih pravila o pomorskim privilegijima i hipotekama iz 1967., kao i CMI-eva Lisabonskog nacrta za reviziju te konvencije, izrađenog 1985. godine.
Na kraju se nudi sažetak prednosti i nedostataka ove Konvencije, te se pokušavaju ocijeniti izgledi za njeno međunarodno prihvaćanje.

Ključne riječi

Međunarodna konvencija o pomorskim privilegijima i hipotekama (1993); pomorski privilegij; hipoteka; mortgage; unifikacija

Hrčak ID:

201679

URI

https://hrcak.srce.hr/201679

Datum izdavanja:

20.12.1995.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 795 *