Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Analiza flavonoida i antimikrobna aktivnost komercijalno dostupnih proizvoda od propolisa

IVAN KOSALEC
STJEPAN PEPELJNJAK
MARINA BAKMAZ
SANDA VLADIMIR-KNEŽEVIĆ


Puni tekst: engleski pdf 63 Kb

str. 423-430

preuzimanja: 2.797

citiraj


Sažetak

Etanolne iscprine propolisa najčešće su korišteni proizvodi od propolisa na tržištu za liječenje manjih vrijedova u usnoj šupljini, angine, mlječca i kožnih infekcija. Zbog toga što je propolis još uvijek neoficijelna droga u ljekarništvu, ispitali smo sadržaj flavonoida u deset komercijalno dostupnih etanolnih iscrpina propolisa na hrvatskom tržištu koristeći dvije komplementarne spektrofotometrijske metode. Antimikrobna aktivnost
uspoređena je primjenom difuzionog testa na šest bakterijskih vrsta – Bacillus subtilis NCTC 8236, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Streptococcus pyogens ATCC 12204, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 10536, Pseudomonas aeruginosa ATCC
27853 i jednu kvascima sličnu gljivičnu vrstu – Candida albicans ATCC 10231. Rezultati sadržaja flavonoida pokazuju da je sadržaj flavona i flavonola u proizvodima ujednačen (od 0,14 do 0,41%), međutim sadržaj flavanona jako varira između 0,43 i 18,78%. Ukupni
sadržaj flavonoida prikazan kao zbroj dviju komplementarnih metoda u proizvodima od propolisa je između 0,78 i 18,92%, a većina proizvoda sadrže flavonoide ispod 9%. Svi proizvodi sa sadržajem ukupnih flavonoida višim od 1% pokazuju antimikrobnu aktivnost protiv četiri gram-pozitivne bakterijske vrste, na vrstu Pseudomonas aeruginosa i kvascima sličnu gljivičnu vrstu Candida albicans. Ukupni sadržaj flavonoida prikazan kao zbroj dviju spektrofotometrijskih metoda koristan je podatak za procjenu sadržaja flavonoida u proizvodima od propolisa. Naši rezultati ukazuju na potrebu analize kakvoće proizvoda od propolisa.

Ključne riječi

propolis; proizvodi; flavonoidi; antimikrobno djelovanje; spektrofotometrija

Hrčak ID:

19048

URI

https://hrcak.srce.hr/19048

Datum izdavanja:

1.12.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.783 *