Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.32728/h2017.05

Prefekturalne odredbe objavljene u Gazzetti Ufficiale del Regno d’Italia i prisilna talijanizacija prezimena u Novim pokrajinama s posebnim osvrtom na Istarsku pokrajinu

Antonietta Cereghetti Passini ; Mendrisio


Puni tekst: talijanski pdf 1.266 Kb

str. 137-164

preuzimanja: 2.273

citiraj


Sažetak

Prisilna talijanizacija prezimena, kao dio širega programa denacionalizacije manjina u Novim pokrajinama (Trento, Bolzano, Trst, Istra, Gorica, Rijeka, Zadar) koji je talijanska država pokrenula nakon Prvoga svjetskog rata, legalizirana je zakonima i uredbama koje je mlada fašistička vlada posebno izglasala i implementirala kroz instituciju povjerenstava, nazočnih u prefekturi svake pokrajine i odgovornih za sastavljanje popisa svih prezimena koja nisu bila smatrana talijanskima te njihovih odgovarajućih zamjenskih oblika. Postupak, koji se nije uvijek poštivao, predviđao je promjenu prezimena na zahtjev glave obitelji (uz objavu na općinskoj oglasnoj ploči) ili bi ju nametnula prefektura. Nakon toga, promjena bi bila proglašena uredbom provincijskoga prefekta, zainteresirane strane bi bile obaviještene, a promjena bi se objavila u Gazzetti Ufficiale del Regno d’Italia i zapisala u matične knjige.
Istraživanje je uzelo u obzir i numerički analiziralo sve uredbe o promjeni prezimena objavljenih u Gazzetti Ufficiale. Budući da talijanska država nije uvijek objavljivala sve uredbe o promjeni prezimena, dobiveni su rezultati nepotpuni, no svejedno svjedoče o pravoj onomastičkoj opsesiji koja je zahvatila stotine tisuća pojedinaca.
Na kraju, podrobnija analiza dekreta koje je izdala Prefektura u Puli pokazuje kolika i kakva je bila mobilizacija državnoga aparata koji je, pod krinkom izražene želje za „obnavljanjem izvornih talijanskih ili latinskih prezimena“, počinio ono što će historiografija zabilježiti kao „kulturni genocid“ i „državni onomastički genocid“.

Ključne riječi

denacionalizacija; Nove pokrajine; Pokrajina Istra; Pula; prezimena; fašizam

Hrčak ID:

202092

URI

https://hrcak.srce.hr/202092

Datum izdavanja:

29.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski talijanski

Posjeta: 3.646 *