Izvorni znanstveni članak
Zastupljenost mlijeka i mlije nih proizvoda u obrocima predškolskih ustanova s obzirom na godišnja doba
Irena Colić Barić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Mirjana Brlečić
Sažetak
Mlijeko i mliječni proizvodi izvor su velikog broja esencijalnih nutrijenata za ljudski organizam, ali i komponente koje imaju pozitivni utjecaj na ljudsko zdravlje. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi prehrambenu vrijednost i učestalost mlijeka i mliječnih proizvoda u obrocima koji se nude u predškolskim ustanovama s obzirom na godišnje doba. Da bi se utvrdila energijska i nutritivna vrijednost, kao i učestalost određenih namirnica u obroku, korišteni su mjesečni jelovnici za četiri godišnja doba. Prema dobivenim rezultatima obroci energijski odgovaraju, dok proteina ima više nego li se preporuča (154, 3 %). Energijski udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u prosjeku iznosi 14,3 %, što je s obzirom na potrebe djece u dobi 4-6 godina, manje od preporučenog. Ti proizvodi bili su u prosjeku 6,5 puta/5 dana, što znači 1,6 servirnih jedinica po danu. Mlijeko je najzastupljenije u dnevnim jelovnicima, dok je jogurt zastupljen jednom do dva puta, a sir jednom na tjedan, a čak i rjeđe. Mlijeko i mliječni proizvodi bili su izvor 362 mg (45,5 % DRI) kalcija, 272 mg (354,4 % DRI) fosfora, 36,3 mg (27,9 % DRI) magnezija i 0,5 mg (83,3 % DRI) vitamina B2. Mlijeko i mliječni proizvodi u dnevnom jelovniku predškolskih ustanova trebali bi biti češće zastupljeni. S obzirom na godišnje doba, statistički značajna razlika utvrđena je uglavnom između proljeća i ljeta, s obzirom na zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda, a s obzirom na energijsku i nutritivnu vrijednost uglavnom između ponuđenih obroka u proljeće i jesen.
Ključne riječi
mlijeko i mliječni proizvodi; predškolske ustanove; obroci; godišnja doba
Hrčak ID:
1913
URI
Datum izdavanja:
19.10.2001.
Posjeta: 2.516 *