Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.22598/zefzg.2018.1.77

Utjecaj primijenjenih tipova organizacijskih struktura na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije

Željko Mateljak orcid id orcid.org/0000-0001-9942-760X ; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska
Želimir Dulčić ; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska
Zoran Ljoljić


Puni tekst: hrvatski pdf 549 Kb

str. 77-95

preuzimanja: 1.481

citiraj


Sažetak

Organizacijska struktura podrazumijeva ukupnost odnosa i veza između čimbenika u poslovnoj organizaciji. Predmet istraživanja u ovom radu je vezan uz ispitivanje utjecaja tipova organizacijske strukture na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije. Cilj istraživanja je utvrditi koji je tip organizacijske strukture primjeren poduzećima u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije kako bi se primjenom optimalnog tipa organizacijske strukture povećala njihova efikasnost. Rezultati istraživanja pokazuju da ne postoji statistički značajna razlika između funkcijske i divizijske organizacijske strukture s obzirom na efikasnost poslovanja poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije te da postoji statistički značajna razlika između poduzeća koja koriste strategiju, kao jedan od faktora utjecaja na izbor organizacijske strukture, i poduzeća koja koriste okolinu prilikom izbora organizacijske strukture.

Ključne riječi

organiziranje; organizacijska struktura; efikasnost; prehrambena industrija; Splitsko-dalmatinska županija

Hrčak ID:

202207

URI

https://hrcak.srce.hr/202207

Datum izdavanja:

1.7.2018.

Posjeta: 2.377 *