Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.22598/zefzg.2018.1.77
Utjecaj primijenjenih tipova organizacijskih struktura na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije
Željko Mateljak
orcid.org/0000-0001-9942-760X
; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska
Želimir Dulčić
; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska
Zoran Ljoljić
Sažetak
Organizacijska struktura podrazumijeva ukupnost odnosa i veza između čimbenika u poslovnoj organizaciji. Predmet istraživanja u ovom radu je vezan uz ispitivanje utjecaja tipova organizacijske strukture na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije. Cilj istraživanja je utvrditi koji je tip organizacijske strukture primjeren poduzećima u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije kako bi se primjenom optimalnog tipa organizacijske strukture povećala njihova efikasnost. Rezultati istraživanja pokazuju da ne postoji statistički značajna razlika između funkcijske i divizijske organizacijske strukture s obzirom na efikasnost poslovanja poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije te da postoji statistički značajna razlika između poduzeća koja koriste strategiju, kao jedan od faktora utjecaja na izbor organizacijske strukture, i poduzeća koja koriste okolinu prilikom izbora organizacijske strukture.
Ključne riječi
organiziranje; organizacijska struktura; efikasnost; prehrambena industrija; Splitsko-dalmatinska županija
Hrčak ID:
202207
URI
Datum izdavanja:
1.7.2018.
Posjeta: 2.865 *