Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ratna ozljeda i prognostičko značenje snova

Muradif Kulenović


Puni tekst: hrvatski pdf 2.313 Kb

str. 53-74

preuzimanja: 479

citiraj


Sažetak

Rad sadrži rezultate izučavanja i istraživanja problema ratne traume s posebnim interesom za posljedice ozljede leđne moždine (paraplegija, kvadriplegija), jednako u području tjelesnog kao i psihičkog očitovanja. U okvirima izučavane materije autor je posvetio mnogo pozornosti prognostičkom značenju snova. Ozljeda le|ne moždine donosi potpunu promjenu u životu čovjeka na svim razinama očitovanja. Ozljeda uzrokuje radikalnu promjenu u fiziologiji čovjeka, dakle u unutrašnjem funkcioniranju, kao i onu na vanjskom i socijalnom planu, jednako u međuljudskim dodirima kao i psihičkom doživljavanju i osjećanju svijeta.
Stanje koje nastaje poslije ozljede ne zahvaća samo cjelovitu osobnost pacijenta kao ljudske jedinke, nego i njegovu obiteljsku zajednicu, profesionalnu orijentaciju i, na kraju, društvo u kojem živi.
Značenje ove ozljede za čovjeka i za zajednicu upravo najviše potiče na istraživanje svih pojedinosti koje mogu ukazati na poboljšanje kvalitete života ozlijeđenih. U osnovi je interesa rada, uz ostalo, provjeravanje pretpostavke o psihosocijalnoj rehabilitaciji i o procjeni liječnika da putem snova uoči i odredi pacijentovo prihvaćanje realnosti i invalidnosti, što znači uključivanje u život s reduciranim mogućnostima, ali s kreativnim poticajima za moguće poduhvate.
U bolnici za rehabilitaciju ranjenika s ozljedom leđne moždine imao sam prilike susresti stotine ozlijeđenih pojedinačno (oko sedam stotina). Iz ove skupine temeljito sam obradio oko stotinu ranjenika. U odabranoj skupini pacijenata moj je interes bio, uz ostalo, u području snova, kao i uz ostale sastavnice njihovog svakodnevnog života i bolesti. Snovi su bili dobar putokaz njihovog prihvaćanja realnosti, a iz njih se mogla deducirati i prognostička vrijednost u vezi procjene života u budućnosti.

Ključne riječi

ratna trauma; prognostičko značenje snova

Hrčak ID:

202468

URI

https://hrcak.srce.hr/202468

Datum izdavanja:

22.12.1998.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.005 *