Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ pH VODENE OTOPINE NA KLIJAVOST SJEMENA SOJE

Sonja Grljušić
Gordana Bukvić
Marija Vratarić
Manda Antunović
Aleksandra Sudarić
I. Prepelec


Puni tekst: hrvatski pdf 283 Kb

str. 5-9

preuzimanja: 1.119

citiraj


Sažetak

U laboratorijskim uvjetima, metodom rolanog filter papira, ispitivan je utjecaj četiri razine pH vrijednosti vodene otopine (5, 6, 7 i 8) na energiju klijanja, klijavost, dužinu korijena i dužinu hipokotila klijanaca te ukupnu masu klijanaca sjemena tri sorte soje (Anica, Ika i Kuna). Dobiven je značajan utjecaj sorte (p=0,01) za sva ispitivana svojstva. Najniže prosječne vrijednosti za sva svojstva imalo je sjeme sorte Kuna. Sorte Anica i Ika nisu se razlikovale u prosječnim vrijednostima energije klijanja, klijavosti i ukupne mase klijanaca. Klijanci sorte Ika razvili su najduži korijen i hipokotil. Vrijednost pH vodene otopine, uz izuzetak energije klijanja, značajno je utjecala na ispitivana svojstva (p=0,01 za klijavost, dužinu korijena i ukupnu masu klijanaca, p=0,05 za dužini hipokotila). U prosjeku za sorte, klijavost je bila najveća na pH 5, a najmanja na pH 8. Korijen i hipokotil klijanaca bili su značajno duži na pH 5 i 6.

Ključne riječi

soja, sorte, sjeme, pH, klijavost

Hrčak ID:

19110

URI

https://hrcak.srce.hr/19110

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.802 *