Medicus, Vol. 9 No. 1_Kronične bolesti, 2000.
Pregledni rad
Uloga pravilne prehrane u prevenciji bolesti srca i krvnih žila
Antoinette Kaić-Rak
Elika Mesaroš-Kanjski
Sažetak
U ovom radu razmatra se uloga prehrane i
moguća uzročna povezanost pojedinih prehrambenih tvari s
rizikom od nastanka i razvoja bolesti srca i krvnih žila. Navode
se preporuke za liječenje i primjenu terapije dijetom ovisno
o vrijednostima LDL-kolesterola u krvi. Također su spomenute
smjernice za primjenu dijete s ograničenjem unosa
ukupne količine masti i pojedinih vrsta masnih kiselina. Na
kraju navode se preporuke za pravilnu prehranu i poželjnu tjelesnu
masu.
Ključne riječi
prehrana; masti; kolesterol; prevencija; bolesti srca i krvnih žila
Hrčak ID:
19183
URI
Datum izdavanja:
26.1.2000.
Posjeta: 3.310 *