Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Povezanost sustava menadžerske kontrole i performansi poslovanja

Ivana Dropulić orcid id orcid.org/0000-0003-3128-706X ; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska
Marko Čular ; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 236 Kb

str. 74-92

preuzimanja: 545

citiraj


Sažetak

Jedno od temeljnih pitanja koje zaokuplja znanstvenike iz područja menadžerske kontrole jest kako definirati, oblikovati i mjeriti sustave menadžerske kontrole. Iako je neupitna važnost sustava menadžerske kontrole za dugoročno i uspješno poslovanje društva ovo je područje relativno slabo razvijeno i istraženo. Slijedom navedenog, ovim istraživanjem se nastoji steći bolji uvid u oblikovanje sustava menadžerske kontrole i utjecaju istog na performanse poslovanja društva.

Sustavi menadžerske kontrole definirani su kao model od četiri vrste kontrola: administrativne kontrole, kibernetske kontrole, kontrole kulture te kontrole nagrada i kompenzacija. U istraživanju se koristi anketna metodologija, pri čemu su podaci prikupljeni poštanskom anketom za 40 hrvatskih listanih društava. Rezultati istraživanja ukazuju da listana društva u Republici Hrvatskoj imaju više formalizirane sustave menadžerske kontrole što označava veću upotrebu administrativnih kontrola, kontrola kulture, veće oslanjanje na financijske mjere, objektivne kriterije i interne standarde te veću upotrebu budžeta i financijskih mjera performansi, a manja upotreba nefinancijskih mjera performansi.

Korištenjem relevantnih kvantitativnih i statističkih analiza, rezultati provedenog empirijskog istraživanja pokazuju da profitabilna, likvidna i solventna listana društva imaju višu razinu formaliziranosti sustava menadžerske kontrole, dok kod pokazatelja aktivnosti i zaposlenih ne postoji značajna povezanost sa razinom formaliziranosti sustava menadžerske kontrole.

Ključne riječi

sustavi menadžerske kontrole; performanse poslovanja; hrvatska listana društva

Hrčak ID:

203917

URI

https://hrcak.srce.hr/203917

Datum izdavanja:

25.1.2017.

Posjeta: 1.016 *