Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

VAŽNOST RAČUNOVODSTVENIH INFORMACIJA U SUVREMENOM POSLOVNOM ODLUČIVANJU - PRIMJER HRVATSKOG HOTELIJERSTVA

Iris Lončar orcid id orcid.org/0000-0002-4358-2405 ; Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, Dubrovnik, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 279 Kb

str. 189-203

preuzimanja: 594

citiraj


Sažetak

Sukladno svojoj definiciji računovodstvo bi trebalo predstavljati glavni izvor financijskih podataka i informacija o poslovnim događajima koji se odvijaju u poslovnim sustavima i njihovom okruženju. Kvalitetnim ustrojem računovodstva kao uslužne aktivnosti, koja opskrbljuje relevantnim informacijama zainteresirane korisnike, ispunjava se jedan od ključnih preduvjeta menadžerskog donošenje odgovarajućih poslovnih odluka. Međutim, inozemna iskustva koja su iskazana u objavljenim znanstvenim istraživanjima ukazuju na izostanak prevladavajuće računovodstvene podrške u procesima donošenja menadžerskih odluka, posebice onih strateških. Stoga je kao cilj ovog rada postavljeno utvrđivanje prisutnosti opisanih procesa u hrvatskom poslovnom okruženju. Za provedbu istraživanja odabrana je djelatnost hotelijerstva, a ovakav odabir nametnuo se zbog neprijeporne važnosti istaknute djelatnosti za afirmaciju nacionalne ekonomije s obzirom na izrazito propulzivan karakter ove grane gospodarstva koji se pozitivno odražava na razinu ukupne zaposlenosti i nacionalnog dohotka.

Kako bi se spoznala zastupljenost računovodstva kao izvora informacija za menadžersko djelovanje i odlučivanje, provedeno je empirijsko istraživanje, a ciljnu populaciju su činili oni ugostiteljski poslovni sustavi koji se, sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, svrstavaju u skupinu „Hoteli“. Primjenom odgovarajućih statističkih metoda analizirani su i elaborirani podatci do kojih se došlo anketnim istraživanjem. S obzirom na skupinu ispitanika koji su participirali u istraživanju: menadžere uključene u procese donošenja poslovnih odluka, istraživanje će rezultirati uvidom u stanje računovodstvene prakse u hrvatskom hotelijerstvu. Dobiveni rezultati omogućit će unapređenje kvalitete računovodstvenog izvještavanja i stvorit će platformu za postizanje veće senzibilnosti računovodstva na promjene u okruženju, te poticanje njegove fleksibilnosti u reakcijama. Konačni doprinos ovog rada realizirat će se u mjeri u kojoj se njegovi rezultati budu iskoristili kao smjernica u izradi modela prilagodbe računovodstva potrebama upravljanja u uvjetima turbulentnog i nesigurnog globalnog okruženja, kao i u „proizvodnji“ informacija veće uporabne vrijednosti.

Ključne riječi

računovodstvene informacije, potrebe menadžera, hrvatsko hotelijerstvo, smjernice prilagodbe

Hrčak ID:

204413

URI

https://hrcak.srce.hr/204413

Posjeta: 1.162 *