Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

USKLAĐENOST FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA PRORAČUNA I PRORAČUNSKIH KORISNIKA U REPUBLICI HRVATSKOJ S MEĐUNARODNIM RAČUNOVODSTVENIM STANDARDIMA ZA JAVNI SEKTOR

Vesna Vašiček orcid id orcid.org/0000-0002-5060-1678 ; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 299 Kb

str. 320-345

preuzimanja: 815

citiraj


Sažetak

Istraživanje se bavi usporedbom strukture i sadržaja financijskih izvještaja koji se sastavljaju sukladno nacionalnom zakonodavstvu i propisanom računovodstvenom i izvještajnom okviru u odnosu na strukturu i sadržaj financijskih izvještaja prema Međunarodnim računovodstvenim standardima za javni sektor (u daljem tekstu MRSJS). U razmatranje su uzeti standardi koji se izravno tiču financijskog izvještavanja, nekonsolidiranog, a to su: MRSJS 1 Prezentiranje financijskih izvještaja i MRSJS 2 Izvještaji o novčanom toku.
Cilj i svrha istraživanja je utvrditi razinu usklađenosti propisanog računovodstvenog i izvještajnog okvira s MRSJS. Relevantnost istraživanja proizlazi iz činjenice da je Republika Hrvatska s članstvom u Europskoj uniji preuzela, između ostalog, i obvezu harmonizacije državnog računovodstva , financijskog izvještavanja državnih jedinica i državne statistike sa zahtjevima Europske unije. Utvrđivanje i analiza razlika između izvještavanja na nacionalnoj razini i međunarodnoj te Europskoj razini preduvjet je za poduzimanje aktivnosti u cilju smanjivanja razlika u kontekstu što uspješnije harmonizacije izvještavanja koje postaje obveza s članstvom u Europskoj uniji. S druge strane, relevantnosti istraživanja pridonosi i činjenica da je unapređenje proračunskog računovodstva i financijskog izvještavanja u funkciji stvaranja kvalitetnog temelja za razvoj internog računovodstva kao informacijske osnovice za donošenje odluka i učinkovitost novog javnog menadžmenta. Istraživanje je kvalitativne naravi i temelji se na proučavanju relevantnih izvora (zakonskog okvira, MRSJS) i istraživanju značaja objava prema jednom i drugom izvoru te kvantitativne naravi u istraživanju sličnosti i razlika pri čemu je upotrijebljena formula koja u odnos stavlja broj elemenata definiran kroz nacionalnu regulativu u odnosu na broj elemenata definiran kroz MRSJS. Dodatno se, kroz ovo istraživanje uočava koje su objave financijskih izvještaja prema MRSJS zahtjevne za primjenu na nacionalnoj razini i iz kojih razloga.

Ključne riječi

financijski izvještaji proračuna, usklađenost, Međunarodni računovodstveni standardi za javni sektor

Hrčak ID:

204419

URI

https://hrcak.srce.hr/204419

Posjeta: 1.241 *