Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

KOMPARACIJA RAČUNOVODSTVENIH SUSTAVA JAVNOG ZDRAVSTVA REPUBLIKE HRVATSKE, SLOVENIJE I BOSNE I HERCEGOVINE

Davor Vašiček orcid id orcid.org/0000-0001-9493-264X ; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Ivana Dražić Lutilsky orcid id orcid.org/0000-0003-3562-9864 ; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tatjana Jovanović ; Fakultet za upravu Sveučilišta u Ljubljani, Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 333 Kb

str. 346-367

preuzimanja: 376

citiraj


Sažetak

Visoki udio u javnim rashodima, specifičnosti financiranja i složenost obavljanja djelatnosti javnog zdravstva iziskuju kvalitetan računovodstveni model i sustav financijskog izvještavanja. U radu se prezentiraju rezultati komparativne analize normativnih okvira, informacijskih mogućnosti i ograničenja aktualnih sustava računovodstva i eksternog financijskog izvještavanja subjekata javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Opći je zaključak provedenih istraživanja da analizirani sustavi u svojim normativnim postavkama daju relativno pouzdanu informacijsku podlogu za eksterno izvještavanje. Ovaj zaključak proizlazi iz činjenice da zdravstvene ustanove u Republici Sloveniji i Bosni i Hercegovini koriste za evidenciju poslovnih događaja obračunsku osnovu dok se u Republici Hrvatskoj koristi modificirana obračunska osnova. Hrvatski model, zbog primjenjene modifikacije u priznavanju prihoda i dijela rashoda ne odražava u potpunosti stvarni financijski rezultat i financijski položaj, no određenim se reklasifikacijama ova informacijska manjkavost može otkolniti.

Što se tiče relevantnosti računovodstvenih informacija i financijskih izvještaja pri praćenju javnozdravstvene potrošnje te donošenju ekonomskih, socijalnih i političkih odluka na makro razini, konstatira se niska razina jer se prema resornim ministarstvu i izvorima financiranja (lokalnoj i središnjoj državi) dodatno izvještava po računovodstvenoj osnovi na kojoj se temelji donošenje proračuna (novčanoj osnovi ili po modificiranoj obračunskoj osnovi ili po obje osnove). Tako s aspekta ključnih eksternih korisnika računovodstvenih informacija, propisani računovodstveni i izvještajni sustavi pokazuju određena ograničenja u osiguravanju cjelovite informacije koja omogućava učinkovitu kontrolu raspolaganja javnim dobrima i razvoj financijskog menadžmenta uvođenjem standarda odgovornosti.
U radu se sažeto prikazuje razvoj te iznosi ocjena stanja i poželjni pravci razvoja sustava računovodstva za potrebe praćenja poslovanja u djelatnosti javnog zdravstva.

Ključne riječi

sustav računovodstva, računovodstvene informacije, financijski izvještaji, javno zdravstvo

Hrčak ID:

204420

URI

https://hrcak.srce.hr/204420

Posjeta: 658 *