Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Zaštita okoliša u istraživanju i proizvodnji ugljikovodika u Hrvatskoj i zakonodavstvo EU-a

Karolina Novak Mavar orcid id orcid.org/0000-0002-9688-3666 ; Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 1.878 Kb

str. 106-117

preuzimanja: 414

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Briga za okoliš, kao obilježje društveno odgovornog ponašanja kompanija, predstavlja važan dio korporativne kulture, posebice onih subjekata čije se aktivnosti odvijaju uz određenu dozu rizika prema okolišu. Tako, uz optimizaciju proizvodnih procesa, smanjenje utjecaja na okoliš i prirodu spada u prioritetne zadatke naftne industrije današnjice.
Iako je zaštita okoliša u Republici Hrvatskoj prisutna već duže vrijeme, pristupanjem Europskoj uniji prihvatili smo vrlo visoke standarde kojima se želi postići očuvanje prirode, okoliša, a time i kvalitete života svih stanovnika EU-a.
Djelatnost istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Hrvatskoj, u postupku usklađivanja s odredbama pravne stečevine EU, susretala se i susreće se s brojnim obvezama. Usklađivanje sa zakonodavstvom Europske unije dugotrajan je i financijski zahtijevan proces, koji podrazumijeva poštivanje više stotina pravnih akata donesenih na području zaštite zraka, vode, tla, gospodarenja otpadom itd. Premda unapređenje zaštite okoliša zahtijeva značajna investicijska ulaganja, primjena preventivnih mjera u konačnici rezultira manjim financijskim rizikom i osigurava konkurentnost kompanija na tržištu.
U radu je prikazan presjek regulative na području zaštite okoliša, primjenjive na djelatnost istraživanja i proizvodnje ugljikovodika.

Ključne riječi

zaštita okoliša; istraživanje i proizvodnja ugljikovodika; legislativa EU-a

Hrčak ID:

204596

URI

https://hrcak.srce.hr/204596

Datum izdavanja:

30.6.2018.

Posjeta: 936 *




Uvod

Od održavanja tzv. Štokholmske konferencije (Konferencija Ujedinjenih naroda posvećena zaštiti okoliša, Stockholm, 1972.), koja označava početak međunarodne suradnje i promicanja sustavnog pristupa zaštiti okoliša, dijeli nas gotovo pola stoljeća, ali okolišna problematika i dalje zauzima mjesto najznačajnijih tema koje se razmatraju na najvišim državničkim razinama, što iz godine u godinu postaje sve izraženije. U proteklim desetljećima inicijative za zaštitu okoliša pretočene su u niz, više ili manje uspješnih, konvencija i protokola, koji su imali za cilj smanjenje emisija onečišćujućih tvari putem različitih sustava reguliranih pravnim aktima Europske unije (poticaja za odgovorno ponašanje prema okolišu, penalizacija za subjekte koji prekoračuju postavljene granične vrijednosti, sustavi prevencije i kontrole onečišćenja i dr.)

naftaiplin-38-106-g1.png


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.