Stručni rad
Hranidba jaradi nakon odbića
Vesna Pavić
Boro Mioč
Velimir Sušić
Zvonimir Prpić
Sažetak
Ugrubo se u hranidbi jaradi razlikuju dvije faze; hranidba prije i hranidba nakon odbića. U ovom radu opisani su načini odbića jaradi i njihov utjecaj na prirast i kakvoću trupa te hranidba jaradi čvrstim krmivima. Odbiće je prijelaz s hranidbe jaradi mlijekom i/ili mliječnim krmivima, na hranidbu čvrstim krmivima (sijeno, krepka krmiva). Ono je, kao kritična faza u uzgoju jaradi, popraćeno opadanjem ili potpunom stagnacijom prirasta. Izraženost stresa odbića ovisi o dobi jaradi pri odbiću, tjelesnoj masi, spolu, načinu hranidbe prije odbića i o tehnici (načinu) odbića. Tjelesna masa jaradi u vrijeme odbića je bolji kriterij za procjenu trenutka odbića negoli sama dob jareta. Ovisno o sustavu kozarenja i cilju proizvodnje, postoje različiti načini odbića jaradi (rano i kasno te postupno i naglo). Ranije odbiće jaradi se negativno odražava ne samo na rast i tjelesnu masu, nego i na randman klanja, konformaciju trupa i mekoću mesa. Jarad se nakon odbića mora privikavati na obrok bogat vlaknima i škrobom, a siromašan lipidima i jednostavnim ugljikohidratima. Povećanje udjela bjelančevina u obroku odbijene jaradi pozitivno se odražava na njihov rast. Pravilnom i odgovarajućom hranidbom i uzgojem potrebno je osigurati zadovoljavajuće zdravlje i proizvodnost životinja uz najmanje troškove.
Ključne riječi
jarad; odbiće; hranibda; čvrsta krmiva; prirast
Hrčak ID:
1946
URI
Datum izdavanja:
10.3.2005.
Posjeta: 4.952 *